World´s Original Marmalade Awards - malé vítězství z velké soutěže

"Ty Vaše marmelády jsou prostě úžasné! Chutnají Božsky a navíc mají v sobě tu Vaši přirozenou empatickou energii. Zasloužily by METÁL." 

Slova, která nejen pohladí mysl, ale zahřejí i duši. Tyhle věty jedné mé věrné zákaznice byly snad prvním impulsem k zamyšlení se nad tím, jak vysoko a kam až daleko chci se svými sladkými skleničkami dojít. Nejsem tak úplně soutěživý typ a ani jsem nikdy neměla ambice zvítězit nad druhými. Jedinou výhrou, kterou ve svém životě považuji za opravdovou a jedinečnou, jsou mé zdravím překypující děti a štěstím naplněné manželství. Všechno ostatní považuji za takové malé BONUSY ke svému velkému SVĚTU.

Když jsem se fakt na poslední chvíli utvrdila v tom, že poslechnu své neúnavně prosící zákaznice a soutěže se nakonec zúčastním, navařila jsem šest druhů v rychlosti blesku během dvou dnů. Pomeranče a citrony v bio kvalitě akorát dorazily od našich italských partnerů čerstvé, voňavé, ještě s dokonale zeleným lupením a vylaďovací pochoutky k nim jsem použila ty, co jsem měla doma v zásobě. Opravdu nebyl čas. Konec zasílání soutěžních příspěvků se rychle blížil a do Anglie je to přeci jen kus cesty. 

Kromě mého muže o tomto tak trochu šíleném úmyslu nikdo nevěděl. Vzala jsem si dva dny volna v zaměstnání a využila je jako báječnou meditaci vařením marmelády. Ač je tahle "práce" mým velikánským koníčkem už spoustu let, dosud mě nepřestala bavit a motivovat k seberealizaci a sebepoznání. 

Navařit příspěvky do světové soutěže je stejně tak zodpovědné a svědomité jako ty, které podávám k snídani svým nejbližším. Vždycky je to o poctivosti, kreativitě a kvalitě. A to ve všech sférách a fázích přípravy, výroby, zavařování a aranžování. Každá sklenička je tak trochu uměleckým dílem. V prvé řadě musí zaujmout svým originálním vzhledem, po otevření víčka pravou ovocnou vůní a na degustační lžičce pak svou jedinečnou chutí. V paměti mám domácí zavařeniny své babičky, které byly doslova nadupané pořádnými kousky ovoce. Nic, co by připomínalo kašovitou hmotu nespecifikovatelné existence. 

Krásné zralé šťavnaté plody, co dokázaly z každého máslem namazaného krajíce vytvořit snídani vskutku královskou. A přesně takové marmošky jsem začínala servírovat našim hostům. Ovoce z našeho sadu, čistého, nezaprášeného, chemicky nestříkaného se dostávalo do skleniček v podobě vláčných jemně rozvařených kousků, co se koupaly ve vlastní šťávě a medu nebo cukru.

Světový festival The World´s Original Marmalade Awards, jak sám název již napovídá, je o MARMELÁDĚ. Tedy o produktech vyrobených z citrusových plodů. Mnozí zákazníci se mě vyptávají, proč není marmeláda jahodová! Taková, co ji doma vařila jejich babička. Vysvětlení podává...

Vyhláška č. 157/2003 Sb. ... marmeládou je potravina vyrobená ze směsi přírodních sladidel, vody a jedné nebo více surovin získaných z citrusových plodů, přivedené do vhodné rosolovité konzistence, přičemž za suroviny získané z citrusových plodů se považují pulpy, dřeně, šťávy, vhodné extrakty a kůry.

Světová soutěž přijímá sklenice s obsahem citrusových plodů, které mohou být vyladěny jinou surovinou, ovšem převážná část obsahu musí být vždycky citrusová. Když si mohu vybrat mezi vařením džemů z našeho domácího ovoce a marmelády z pomerančů, raději sáhnu po té druhé variantě. Vařit z italských šťavnatých sluncem vyzrálých plodů mě naplňuje zkrátka víc. Samozřejmě je i daleko pracnější. 

Srovnání přípravy a vaření třeba malinového džemu s citronovou marmeládou je jako posuzovat zdolanou vzdálenost z Prahy do Říma letadlem a autem.Čerstvě natrhané maliny z keříčků na zahrádce jsou zpracované do džemové konzistence v cuku letu. Kdežto s citrony se doslova mazlím celý den. Kdo už někdy citrusovou marmošku vařil, ví... Ač si vozím citrony v bio kvalitě, chemicky neošetřované, přesto si každý zaslouží důkladnou koupel, mnohdy s asistencí jemného kartáčku, který z hrubé kůry prachové částečky snadněji odstraní. 

Několik předvaření před samotným vařením celých plodů, chladnutí a pak jemná motorická práce s krájením každého plodu ručně. Schválně, počítala jsem, kolikrát musím do plodu zaříznout, abych ho celý rozporcovala na požadovanou tloušťku a konzistenci. Až dvě stě dvacetkrát! 

Tak tedy malinový džem je hotový za necelou hodinku a citronová marmeláda za hodin klidně i osm. Celá jedna směna u jednoho druhu výrobku. Ale stojí za to! Citronovou marmeládu nedokáže nic nahradit. Nejraději ji máme k sýrům. Klidně i ke smažáku. Důstojně dokáže nahradit tolik oblíbené polotovary, které se v běžných restauracích k české pochoutce podávají. Určitě si každý dokáže představit tatarku, kečup, hořčici anebo ještě lépe směsku všeho dohromady. Ano, ani to není výjimka. 

Za ty dva dny plné takových osmihodinovek (samozřejmě jsem citrusy vařila takřka nonstop) jsem zvládla šest variací, které jsem do anglické Cumbrie vyslala k posouzení. O medaile se mezi třemi a půl tisíci dalších úchvatných citrusových výrobků ucházely:

  • marmeláda z našich oblíbených italských pomerančů
  • čistá citronová marmeláda
  • marmeláda z italských pomerančů, českých hrušek a moravské zlaté hruškovice, což je tak trochu mezinárodní spolupráce ingrediencí
  • pomerančová s francouzským likérem Cointreau Fizz®
  • a citron zabalený do husté čokoládové peřinky z pravé belgické čokolády

Balík o váze několika kilogramů s pečlivě zabalenými skleničkami si putoval nejrychlejší možnou leteckou poštou do Penrithu a já tajně doufala, že dorazí na místo určení v pořádku. S rozbitými příspěvky by se asi těžko soutěžilo. Naštěstí se mé obavy brzy vyvrátily a já se mohla těšit z potvrzení o úspěšném zařazení do postupu o medaile.

Jaké je čekání na rozhodnutí spravedlivých soudců a vyhlášení tolik očekávaných výsledků? Plné napětí, zvědavosti, netrpělivosti a také trochu pochybností... občas uvnitř mé duše hlodá takový ten škodolibý červíček Pochybníček, aby mě znejistěl a znervózněl. Napovídá hlasem vnitřního (ne)přítele, že jsem měla tamto udělat jinak, tohle ještě více doladit a ono vůbec nevyrábět. Během celého měsíce si se mnou vyprávěl. Přesvědčovala jsem ho a především sama sebe, že svou práci jsem odvedla poctivě a dobře! A tak se o pár týdnů později ukázalo, že si oba dva můžeme oddechnout. 

Z celosvětové soutěže zvané The World´s Original Marmalade Awards si do Pošumaví přivážíme zlato, stříbro i bronz.

Zlatá medaile náleží našemu velkému favoritovi, který bezesporu patří k marmeládovým klasikám, pomerančové marmeládě z italským pomerančů. Je nejoblíbenějším artiklem v našem obchůdku. Kdo by hledal přílišnou hořkost, pro citrusy typickou, tak v našem produktu ji příliš nenalezne. Je opravdu velmi jemná, příjemná a prý chutná jako něžné pohlazení. 

Druhé místo obsadily skleničky z čistých citronů a další dost oblíbená pochoutka pomerančová s hruškami a moravskou Zlatou hruškovicí. Obojí je opět bez přílišné hořkosti a navíc patří do kategorie méně sladkých produktů. Navíc jsou plné velkých a šťavnatých kousků ovoce.

Bronzovou medailí se pyšní pomeranč s francouzským likérem Countreau Fizz® a marmeláda z citronů a pravé belgické čokolády. Kdo ji ochutnal, rázem se zamiloval. V současné době je čekací doba na její distribuci celé tři týdny. (Váš zájem nás moc těší a děkujeme za vaši trpělivost. Přeci jen nějakou dobu trvá, že obrovské citrony v bio kvalitě z daleké Itálie do Pošumaví dopravíme. A vy víte, že vaříme vždy čerstvé a poctivé marmelády).

Certificate of Merit, což je medaile "bramborová", která se uděluje čtvrtému místu, získala marmeláda pomerančová s Proseccem. Všech šest kousků si ze světové soutěže přivezlo do Pošumaví ocenění. Když jsem představila vítězné skleničky na veřejné ochutnávce, jasně, že sklidily velké ovace. Ovšem s komentáři, že medaile bych na krku měla nosit já. Ta, která připisuje zásluhy právě těm sladkých skvostům lahodícím bystrému oku i mlsnému jazýčku. Ano, kromě luxusního ovoce je v každé i kousek mojí duše, energie a vášně. Bez těchto esencí by na svět asi jen stěží přišly. 

Ráda bych poděkovala všem, kteří mi po celou dobu vyjadřovali slova podpory, mnohdy i útěchy a byli mezi prvními, kteří měli možnost vítěze ochutnat. Premiéra otevření oceněných skleniček se konala na excelentní konferenci s excelentním názvem Excellentní žena® v jedné z nejkrásnějších a nejpůsobivějších staveb města Plzně. Secesní Měšťansná beseda měla tu obrovskou čest naše vítězné skvosty pokřtít. 

Čekání na výsledky je nekonečně napínavé. Každé ráno jsem se probouzela zvědavostí a nedočkavostí. V neděli třetího března jsem vařila zakázkové džemy z našich českých jablíček a madagaskarské vanilky. V mezičase zavařování jsem mrkla do elektronické pošty a oni tam výsledky. Bála jsem se kliknout na tlačítko otevřít doručené zprávy. První, co jsem si přečetla, byl velký oranžový nadpis Congratulations on winning one of our prestigious Awards! 

Moje (naše) úplně obyčejné skleničky z neobyčejného Pošumaví obstály mezi třemi a půl tisíci konkurenty z celého světa. Přísní a spravedliví soudci s houževnatou milou Jane, která za touhle parádní soutěží stojí, poslali do Pošumaví hodnocení vskutku velkolepé. Všichni jsme tam na ostrovech za Lamanšským průlivem báječní. Děkujeme. Velké díky patří našich skvělým zákazníkům a zákaznicím. Jste mojí velkou inspirací a vydatnou motivací vařit pro vás sladké dobroty dál.

Použité fotografie: Marmeláda z Pošumaví, Excellent Plzeň