V hlavní roli... růžový grapefruit a mexická vanilka

11.04.2021

Do naší marmeládové "bezkůrové" rodinky přibyl další přírůstek. Opět jsme sáhli po růžovém grapefruitu, který milujete stejně tak zbožně, jako my. Úplně první letošní marmeládové miminko bez kůry jste si rozebrali během kratičké doby a píšete si o něj stále. 

Marmeláda z růžového grapefruitu s pomerančem byla hitem února. Dobrůtka, která se nechala mlsat jen tak na lžičku. Byla plná čisté ovocné dužiny, čerstvě vymačkané citrusové šťávy s troškou cukru. Její chuť i my máme stále na paměti. 

Toť ONA... Marmeláda z růžového grapefruitu a pomeranče...


Nebojte, připravíme. Jen prosíme o trpělivost... citrusy v Pošumaví jsou letošním rokem nedostatkové zboží (jako ostatně ledacos a všude). Rovněž je výpadek zlaté marmelády pomerančové.  Jakmile budou k mání pomeranče v prvotřídní kvalitě bez chemického ošetření, vaříme!

Dnes vám představujeme čistý, vyfiletovaný růžový grapefruit, který jsme vyladili vanilkou z Mexika. Tato země v nás zanechala cestovatelské stopy a zážitky na hoooooodně dlouhou dobu. Když jsme ochutnali obrovský a masivní lusk z vanilky na poloostrově Yucatán, věděli jsme, že tento SKVOST mezi kořením světa musí být v našich marmeládách, aby i vy jste si mohli vychutnat pravý karibský prožitek a alespoň ve snech se přenést na daleké bílé pláže, stíněné mohutnými palmami, a omývané čistými vodami Karibského moře. 

Tak tady jsme se pro vás inspirovali a přenesli kousek tohoto magického mayského světa do země České, potažmo do marmeládových skleniček plných šťavnatého grepu.

Tyto luxusní a skvostně vypadající dezerty, které jsme zkrátka a dobře ochutnat museli, byly vanilkou provoněné skrz na skrz. Dokonalost v každém (p)ohledu i soustu.

Mexická vanilka je velmi aromatická, s masivními lusky, které mnohdy dosahují až 30 cm v délce. Již staří Aztékové ji využívali k dochucení čokolády. Lusky se trhají zelené a následně se fermentují. Vanilka obecně patří k nejdražším kořením světa, přesto je velmi žádoucím dochucovadlem mnoha pokrmů, včetně našich marmošek.

A co v každé skleničce objevíte? 67 % ovocné grepové dužiny, 33 % přírodních sladidel s intenzivní vůní mexické vanilky, čerstvou citronovou šťávu a citrusový pektin na zahuštění ovocné směsi. Za marmoškou z Růžového grapefruitu a mexické vanilky se vydejte rovnou tudy >>

S čím můžete marmošku zkombinovat? Úplně nej, nej a nej je jen tak na lžičku, ale dobře si rozumí s čerstvě rozpečeným croissanem nebo s poctivým bílým jogurtem.