Uvařte si s námi Vánoční hruškový džem. Dáme vám tipy, jak ovoce zužitkovat celé beze zbytků

Každoročně pro vás chystáme kolekci Vánočního džemu. V limitované edici a za speciální cenu. I letos máme pro vás NOVINKU uvařenou exkluzivně pro čas svátků. A za cenu přímo báječnou. Ušetříte s námi celých čtyřicet korun na jedné skleničce.
Těšte se na úžasně sladké hrušky vyladěné skořicí, pravou vanilkou Bourbon a kapkou poctivé hruškovice. Hladká, krémová konzistence plná droboučkých vanilkových zrníček, vonící po vyluhovaném skořicovém prutu, s jemným nádechem silné hruškovice. Ideální pochoutka pro navození sváteční atmosféry.

Zavařenina by měla nejen lahodit chuťovým pohárkům, ale i potěšit zvědavé oči. Dát možnost zamilovat si ji. Každé sousto má rozehrávat harmonii chutí a vůní ovoce. Být skvělou společnicí během dlouhých snídaní a při pečení pomáhat doladit dezerty k dokonalosti.
Recept na Vánoční hruškový džem
Na přípravu Vánočního hruškového džemu si připravte cca
1,5 kg hrušek. Důkladně je omyjte a nechte chvilku uschnout. Mějte po
ruce všechny další suroviny: cukr, celou skořici, poctivou domácí
hruškovici, čerstvě vymačkanou šťávu z poloviny citronu, citrusový
pektin a kousek lusku čerstvé vanilky. Na uvedené množství budete
potřebovat 5 menších skleniček anebo dvě větší. Záleží na vás, kolika
přátelům budete chtít tuhle dobrotu nadělit nebo jak velcí jste doma marmeládoví jedlíci.
Co budete potřebovat:
- cca 1000 g oloupaných, na kousky nakrájených hrušek
- 300 g cukru
- 12 g pektinu
- 1 prut skořice
- 1/3 vanilkového lusku
- 35 g hruškovice
- ½ citronu
Důkladně omyté a nehezkých částí zbavené hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kousky. Slupky ani jadřince nevyhazujte, jen je odložte stranou. Dejte jim šanci dál je v kuchyni šetrně zužitkovat.
Vložte nakrájené hrušky do kastrolu s vyšším dnem, podlijte kapkou vody, vložte prut skořice a povařte ovoce do změknutí. Doba bude pokaždé trochu jinak dlouhá. Pokud použijete zimní odrůdu, obvykle ji nechte probublávat za stálého míchání alespoň deset minut. Pektin smíchejte s 80 g cukru odděleného od odváženého celkového množství a spojte dohromady. Do zbývajícího cukru přidejte vyjmutou dřeň z vanilky i s vydlabaným luskem. Aroma bude mnohem intenzivnější.
Až se začnou hrušky rozpadat, přisypte připravenou směs cukru a pektinu. Důkladně míchejte, aby se nevytvořily hrudky.
Po minutě varu přisypte cukr provoněný vanilkou a míchejte do jeho úplného rozpuštění. Zakápněte čerstvou šťávou z citronu. A vařte dalších pět minut. Před koncem vaření přilijte hruškovici a nechte zvolna zpěnit. Alkohol vyprchá a zůstane jen příjemná hrušková vůně. Odstavte z plotýnky. Vyjměte prut skořice a zbytek vanilkového lusku a z povrchu sejměte pěnu. Hotovo.
Naplňte připravené dobře vymyté skleničky. Vložte
na dvacet minut do sterilizační nádoby. Po uplynutí doby hruškový džem
vyjměte, nechte vychladnout a dle své fantazie vytvořte estetický
popisek.

A jaká byla první slova na džem Vánoční hruška?
Děkuji Vám za Džemíky ( Vánoční hruška ) která je nepopsatelně lahodná - moc dobrá. A taky Vám děkuji za malinké testr marmeládky, které jsou vynikající.Udělaly mi radost, kterou teď předám ve Vánočních balíčcích... Jana
Jak efektivně zužitkovat okrájené slupky z hrušek a jadřince?
Byl by hřích s nimi dál nepracovat. Ze slupek vytvoříte báječné sladké chipsy a z jadřinců si uvaříte horký zimní nápoj.

Jak na hruškové křupavé chipsy?
Odložené slupky obalte ve směsi dvou lžic třtinového cukru,
lžíce hladké mouky a jedné kávové lžičky mleté skořice. Troubu
předehřejte na 200 °C. Velký plech vyložte pečícím papírem a na něj
poskládejte důkladně obalené hruškové slupky. Vložte do trouby a pečte
35 – 45 minut. Během pečení je několikrát otočte, aby byly dozlatova
propečené ze všech stran. Hotové chipsy nechte chvilku na plechu
vychladnout. Poté je přendejte na servírovací misku a pusťte se do
mlsání.

Horký hruškový nápoj z jadřinců
Z jadřinců, ze kterých pečlivě odstraňte bubáky, si uvařte vynikající horký nápoj, který vás zahřeje po příchodu z podzimní procházky. Jadřince vložte do hrnce, zalijte jedním litrem vody, přidejte menší prut skořice a povařte deset minut. Sceďte do konvičky. Dle potřeby oslaďte cukrem nebo medem. Pro intenzivnější prohřívací efekt přilijte pár kapek domácí hruškovice.
Z pár kousků hrušek uděláte radost sami sobě i svým přátelům pod stromečkem. Přejeme vám všem Šťastné a marmeládové Vánoce.
