Trochu jiný dárek aneb když tvoří srdce a duše

Když jsem se ohlédla posledního prosince za celým uplynulým rokem a chvilku se zadívala na svou stále ještě úřadující nástěnku vizí, cítila jsem příjemné teplo na duši a srdce zaplesalo radostí. Těch tři sta pět a šedesát dnů byly přesně takové, jaké jsem si vysnila. 

Magické... i tajemné.

Mnohé naplněné překvapením, která jsem zkrátka nečekala a osud mi je nachystal jako odměnu. Možná za vytrvalost, které se stále učím. Snad i trochu za odvahu, s níž jsem někdy v pořádné při. Nejvíc však za rozhodnutí, která jsem udělala, ačkoliv je provázel neskutečný pocit strachu a beznaděje.

Dny sečtené a podtržené láskou, bez níž by moje sny nebyly úplné. Za ní vděčím svému muži. Díky jeho emocionální podpoře, silné empatii a obrovské toleranci jsem dokázala zvládnout projít nejednou temnou dolinou a postavit se čelem svým mnohdy zbytečným obavám. A také mým báječným dětem. Jejich něžné pohlazení a věta maminko, mám tě moc ráda jsou kolosální hnací silou a smyslem všeho, co tvořím.

Chvíle v naprostém štěstí střídaly okamžiky totálních propadů. Cesty z úplného vyčerpání do stavu alespoň částečného uzdravení trvaly někdy zatraceně dlouho. Když už jsem si myslela, že řešení neexistuje, pěšina vedoucí strmým kopcem z  údolí žalu nahoru začínala mít jasnější stopy a trní jí lemované se postupně rozevíralo a zvalo kupředu. Kolem se ozývaly tiché hlasy našeptávající buď odvážná a trpělivá.

Z vrcholu je vždycky nejlepší rozhled. To mně pokaždé říkávala moje babička, když jsem propadala úzkosti a zoufalství, že se nedokážu to či ono naučit. A tak jsem se vždy těšila na to kouzelné místo nahoře, kdy kousek po kousku zdolám nastražené překážky a pořádně si vydechnu na špičce kopce. Pocity úlevy a radosti zároveň stojí za to překonat sama sebe a dojít si pro sladkou prémii.

Po třech letech jsem se vrátila k vaření marmelád. Vlastně jsem je vyráběla nepřetržitě, ale jen pro sebe a své nejbližší. Až na jaře, kdy mi pár kamarádek začalo sladké skleničky vychvalovat a žádat o nášup, jsem se rozhodla do marmeládování jít znovu. Vznikla tak nová značka Marmeláda z Pošumaví. V několika rozhovorech jsem se zmínila o svém terapeutickém marmeládovém meditování a k názvu přibylo slovo duše. Tu jsem si mimo jiné také dlouhá léta zpátky léčila.

Všechny sladké skleničky nosí jméno Marmeláda s duší Pošumaví. Proč?

  • každá várka je limitovanou edicí
  • chutná jedinečně a originálně, podle použitého ovoce. Ač se jedná o stejný druh, vždy je jinak sladký, šťavnatý a vyšperkovaný jiným detailem (kořením, pralinkami, čokoládou, bylinkami...)
  • na svět přichází za tónů meditační hudby, která mi pomáhala k uzdravování
  • obsahuje poctivé kousky ovoce
  • její duše je vdechnutá láskou, vášní a nadšením, se kterou ji připravuji a také malebným Pošumavím, bez kterého by prostě nebyla
  • slazená je kvalitním cukrem a zlatem. Med z Pošumaví je naší další rodinnou značkou, za kterou se skrývá opravdový Český med s pečetí Med jak má být®
  • většina ovoce pochází z čisté přírody Pošumaví

Několik týdnů jsem strávila v zahraničí. Za poznáním, inspirací a nasbíráním dalších zkušeností. V Mexiku jsem se seznámila s tradiční Mayskou kulturou a medobraním. Pravý mayský med je od včel, které jsou podstatně menší, než naše evropské a nemají žihadlo. Mohla jsem si je pohladit a beze strachu nahlédnout do jejich příbytků.

Kajmanské ostrovy mě uchvátily nejen svou nádhernou přírodou, úplně rovnou krajinou a azurově modrým mořem s těmi nejbělejšími plážemi, jaké jsem kdy viděla, ale mohla jsem tu ochutnat ten nejlepší chilli džem na světě. Rodinná manufaktura ho vyrábí z papriček tmavých skoro jako noční obloha. 

Na jednom z řeckých ostrovů jsem navštívila rodinné včelařství a dovezla si domů pomerančový a tymiánový med. Naučila jsem se zde uvařit džem z okvětních plátků růží a už se těším, až ho vyzkouším v našich Pošumavských podmínkách.

Těsně před vánočními svátky, v době shonu a chaosu, jsem dostala několik dárků, co pohladily moji duši, potěšily mysl a utvrdily ve smyslu toho, co dělám. Pár přátel a věrných zákazníků mně obdarovalo svým úžasným know-how v podobě přetvořené jejich srdcem a darem jim souzeným. 

Děkuji za překrásné verše svému dlouholetému příteli Mílovi. Každé slovo, každý verš a rým jsou balzámem na všechna trápení. Věřím, že jednou vydá svou vlastní sbírku.

Děkuji Ivonce za připomenutí kouzelné plavby a zaslání originálních plážových módních doplňků na tu další. Těším se na společné cestování a putování kdekoliv po světě. 

Děkuji Petře a jejímu muži Tomášovi na lahodný domácí pečený čaj. Je exkluzivní. I další hand made produkty ze společné dílny jsou famózní a jedinečné. 

Děkuji rodině Freundově, která je naším několikaletým věrným zákazníkem, za lahodné sladké vánoční skvosty. Svátky bez jejich dokonalého cukroví by nebyly tím, čím je svými výtvory dokázali obohatit a doladit.

Poslední várku roku 2018 jsem navařila desátého prosince. Džem z jablíček, co se koupou ve Zlaté hruškovici, dostal jméno Veselý. Odrůda Elstar mu propůjčila nádhernou světle žlutou barvičku a pálenka zase ostrou chuť. Stal se hitem a prodejním bestsellerem celého roku. Reference na něj jsou... povznášející a já za ně děkuji. 

Inspirace na jeho výrobu přišla ve správný vánoční čas a přinesla tu pravou veselou náladu do stovek domácností. 

Na druhém místě úspěšnosti chutí a vůní se umístil džem Třešňový ochucený francouzským likérem Cointreau Fizz®. Jeho výsost byla vyrobena na zakázku. Když jsem se stala ambasadorkou onoho pomerančového drinku, bylo mi jasné, že by byl hřích nespojit ho s ovocem z našeho sadu a nevytvořit kompozici hodnou mezinárodního významu. Vznikl tak trochu opilý džem s jasně červeno oranžovou barvičkou a příjemně nahořklou pomerančovou chutí proslaveného čtyřiceti procentního likéru se jménem, co si zprvu těžko zapamatujete a po ochutnání na něj zase nedokážete zapomenout.

Třetí příčku obsadila Mandarinková marmeláda. Velké kousky dužiny spolu s jemně nakrájenou kůrou vytvořili skvost jemné sladce ostré chuti a svěží citrusové vůně. Pokud se mě ptáte na použití marmelád, tedy výrobků právě z citrusových plodů, nejčastěji odpovídám... hodí se jak na čerstvý krajíc, tak i k plátku grilovaného masíčka či dobře vyzrálému sýru. A nebála bych se jím ochutit ani poctivý bílý jogurt nebo kvalitní tučný tvaroh.

Letošní vision board mám hotovou. Visí v pracovně nad psacím stolem, na čestném místě hned vedle podnikatelského plánu, tak, abych měla všechna důležitá rozhodnutí, nové směry a toužebné cíle neustále na očích. Těším se na nové výzvy a mety, kam mě zavedou. Jaké cesty mám před sebou a čím vším mě těch následujících dvanáct měsíců obohatí? Začínám psát první list zbrusu nové, nepopsané knihy... 

Hned na začátku stránky mám červeně poznačenou větu: ať dělám cokoliv, vždy u toho vnímám své vnitřní pocity

Z loňské kolekce zbyly na skladě pouho-pouhé tři skleničky Veselého džemu. Prvního ledna jsem se pustila s vervou do nových začátků. V den, kdy většina lidí odpočívá a relaxuje po bujaré oslavě konce roku, jsem objednala novou dodávku WECKOVEK a myRexek. Citrusy bez chemických postřiků už pospíchají cestou Fairtradeu® a pro jablíčka ke svému farmáři mám namířeno třetího.

Poslední Veselé džemy jsou k mání právě zde >>