Tajemství jedinečnosti třešňového džemu s Cointreau Fizz®

Když třešně zrály, sladké třešně zrály... a teplý vítr vál, jak zvesela zpívá pan Matuška ve své písničce z roku šedesát čtyři, jsem se stala Ambasadorkou likéru, jehož název jsem zprvu nemohla vůbec přečíst, natož vyslovit nahlas. Spojení Cointreau Fizz® (kuantró fiz) je jazykovou hříčkou pro odvážné a zároveň jméno odvážného drinku pocházejícího z francouzského města Angers. Základní kámen značky Cointreau zde položili bratři Adolphe a Edouard-Jean Cointreau již v roce 1849.

Po několika letech vedení své značky se rozhodli zrušit produkci všech dosavadních příchutí ovocných likérů a vše vsadili na jednu kartu. V roce 1875 uvedli na trh nový a jedinečný triple sec s pomerančovým likérem. V tehdejší době neměl obdoby. Pomeranče se totiž musely složitě dovážet do Francie z jiných částí světa. A tak začal vznikat jeden z úspěšných příběhů Cointreau Fizz®.

To, co dělá z likéru Cointreau unikátní nápoj, je především jeho složení. Obsahuje pouze čtyři ingredience a to vodu, alkohol, cukr a esenciální oleje z kůry sladkých a hořkých pomerančů. Žádná umělá dochucovadla a barviva na přilepšenou. V jednoduchosti je největší síla a u tohoto likéru to platí dvojnásob. Díky ní má velmi široké a univerzální využití nejen za barem, ale i v kuchyni.

Stejně je tomu i u džemů s duší Pošumaví. I oni jsou tvořeny čtyřmi základními esencemi - čerstvým ovocem, cukrem nebo medem, citrusovým pektinem a čerstvou citronovou šťávou. Bonusy do nich přidané jsou ve špičkové kvalitě přírodního původu nebo s kapkou alkoholu vybraných značek. Jako je tomu u tohoto třešňového džemu s pomerančovým likérem. Pátou ingrediencí je vysoce kvalitní tři sta krát oceněný likér s tradicí francouzských mistrů.

S poctou a radostí jsem se zhostila své role a tento lehký drink s těžkým jménem jsem zakomponovala do jedné limitované várky džemu z pošumavských třešní. Na sadě se do nich opíralo jihozápadní sluníčko a propůjčilo jim ctnosti sladkosti, šťavnatosti, křupavosti a zabarvilo je do sytě červena. Lákavé pokušení pro moje kreativní hříčky za sporákem. 

Z ručně natrhaných třešní, opláchnutých pod jemným proudem chladné vody a také ručně vypeckovaných se nashromáždilo v hrnci rovných deset kilo. Žádné odpeckovače ani vaření s peckami a následné pasírování. Ne, ne. Pěkně zapojit ručičky. Každou třešínku poctivě prohlédnout, pecku vyjmout a zkouknout, zda v ní nebydlí nezvaní hosté. Džem by měl přeci jen chutnat po ovoci, nikoliv po červíčcích.

Připravené třešně vložím do hrnce, podliji trochou vody a dám vařit. Nemixuji, jen je nechám mírně rozvařit. Šťouchadlem na brambory jim jemně pomohu k povolení. Přidám čerstvou šťávu z citronu. Promíchám, aby se šťáva dostala ke každé třešni. Odvážím si cukr. Na jedno kilo postačí tři sta gramů. Dvě třetiny vysypu rovnou k ovoci a zamíchám. Do zbylé části zamíchám čistý citrusový pektin. Dovolím si 30 g, protože tohle ovoce samo o sobě má jeho obsah někde na střední příčce.

Když jsou třešně tak akorát na zkus, přisypu zbývající cukr s pektinem a povařím ještě pět minut. Až na úplný závěr přichází řada na onen avizovaný likér - pomerančový triple sec s tradicí již dlouhých 143 let. Odměřím si na decku a vlévám do horkého džemu a hned sundavám z plotýnky. Odeberu nevzhlednou pěnu a plním do připravených nahřátých skleniček. A zavařím. Dávám mu dva týdny k uležení. 

Limitovaná edice džemu z křupavých sladkých třešní doladěných drinkem, jehož jméno zprvu nedokážete ani vyslovit, pak zase na něj zapomenout je právě naskladněna.

Cointreau Fizz® je lahodný likér s pomerančovou příchutí, který obyčejný džem posouvá o tři příčky výš. Esenciální oleje z pomerančů dokonale třešním lahodí a společně vytvářejí kombinaci výjimečné chuti a jedinečné vůně. Když se spojí francouzská tradice s Pošumavskou vášní vzniká originální džem s křupavými kousky třešní doladěnými osvěžujícím pomerančovým drinkem. Elegantní po Francouzích, nápaditý Pošumavím.

Když jsem džem představila na ochutnávačce, setkal se s tak velkým úspěchem, že byl hned pryč. Takže... Třešňový džem s Cointreau Fizz® už NENÍ k mání. Pro letošní rok...