Podzim v marmeládovém hrnci: novinky, dárky a recept na Vánoční jablíčkový džem
Kromě džemů z ryze českého ovoce jsme navařili i další marmeládové delikatesy, které na seznamu již delší dobu chyběly. Po roční pauze jsme vytáhli recepturu s bronzovou medailí a připravili úžasný růžový grep v kombinaci se sladkým pomerančem. Patří do rodinky "bezkůrových" citrusů, jen čistě vyfiletovaná dužina se spoustou čerstvé šťávy a minimem přidaného cukru (a už teď je vidět, že vám moc chyběl. První čerstvě navařená várka skleniček se rychle přesouvá do vašich domácích spížiček. Děkujeme).

Novinky
S podzimem přichází čas barevnosti, hojnosti a sklizně plodů dozrávajících především vysoko ve větvích ovocných stromů. V podmínkách Pošumaví se do bedýnek česají sladké hrušky, šťavnatá jablíčka a výživné švestky v mnoha paletových odstínech od tmavě modré až po černo-fialovou. Naše babičky ze všech druhů připravovaly chutná povidla, bez kterých si jen těžko dokážeme představit tradiční české buchty nebo koláče. Skvělé jsou ovšem i v džemech, kdy struktura, chuť, vůně a sladkost je od povidel úplně odlišná.
Aby ovoce zpracované do konzistence džemů nám je nepřipomínala (což je mimochodem nejčastější dotaz, který řešíme při marmeládových konzultacích), vybíráme opravdu čerstvé kousky, šťavnaté, křupavé, plné svěží šťávy a bez jakékoliv vady na kráse. Zejména ne potlučená se začínajícími známkami hniloby. Ani odříznutí postižené části, milé ženy, nestačí.
Pamatujte: z nekvalitního ovoce se kvalitní a skvělá marmeláda plná živé chuti a opojné ovocné vůně nevyrobí.

Natrhané ovoce lze zpracovávat i ve slaných variantách do podoby chutney (čatní) nebo dalších ovocných pomazánek v kombinaci se zeleninou. Letošní podzimní sezónu jsme pro vás připravili z bohaté úrody jablíček čatní v kombinaci s karamelizovanou červenou cibulí, Merlotem s přívlastkem pozdní sběr, balsamicem a voňavým kořením. Svěží bordó barvičkou a jemně pikantní chutí skvěle doplní zrající sýry, masíčka připravená na minutku anebo lahodné slané francouzské koláče.
U nás si můžete pořídit skleničku zcela samostatně anebo rovnou ve Vánočním dárkovém balení, kde kartonová kabelka ukrývá ještě džem Vánoční jablíčko vyladěné pravou vanilkou Tahitian, badyánem, hřebíčkem, skořicí a kapkou rumu Republika na pozadí. Třetím parťákem je Pečený čaj, kterým si snadno a rychle prohřejete sychravá zimní rána či u něj pookřejete po vydatné odpolední vycházce zasněženou krajinou. Je připravený z jablíček, borůvek, černého rybízu a Vánočního koření.
Celé dárkové TRIO je před Vánocemi VYPRODÁNO. Děkujeme za projevený zájem. Během času Adventu pro vás nachystáme alternativu, abyste měli pod stromeček co nadělovat.

Pokud jste ještě nezaznamenali v naší NABÍDCE, připravili jsme spoustu švestkových novinek. Od klasické jednodruhového džemu švestkového se sníženým obsahem cukru až po kombinace s borůvkami, rakytníkem nebo rumem Republika. Nezapomněli jsme ani na oblíbené Espresso švestky, které jsou vskutku kávově vyladěné.

Dárky
Blíží se čas Vánoc a nadělování radosti, pohody, lásky a dárků. Praktických, zážitkových i jedlých. Marmeládové kolekce ve sváteční atmosféře jsou nachystány. V mnoha podobách i kombinacích. Od jedné skleničky v dárkové krabičce až po několika početné sety. Exkluzivně pro letošní sezónu jsme navařili sladko-slané variace a napekli ovocný čaj. Ze samých plodů Pošumaví - jablíček, borůvek a černého rybízu.
Vánoční dárkové TRIO jsme již představili, ale opakování je matkou moudrosti a připomínání si...Tak s radostí i lítostí zároveň oznamujeme, že limitovaná kolekce Vánočního TRIA je již zcela vyprodána.
I dárečkem jen tak tpo radost potěšíte. Pro takové příležitosti je skvělou volbou dárková krabička s jedním džemem - novinkou - Malinovým s hruškami. Navíc je v mega velkém XXL balení 330 g, uloženým na dřevité slámě v krabičce z tvrdého kartonu i se lžičkou z přírodního materiálu. A to celé je přebalené v hedvábném papíru zlaté barvy se stuhou.
Další a další dárkové krabičky, ať již připravené předem a složené z našich sezónních džemů a marmelád anebo vytvořené přímo na přání, čekají na adrese zde: Kolekce dárkových balení

Recept na Vánoční jablíčkový džem
A jak si Vánoční jablíčkový džem připravit doma?
- Přesně tak, aby v něm byly patrné kousíčky jablíček na pohled i na skus a byl celý celičký prolnutý chutí a vůní svátečního koření?
- A aby nechutnal jako přesnídávka nebo pyré?
- Aby jste jej mohli věnovat jako jedlý DÁREK svým blízkým pod stromeček?
- Včetně originálního balení, kterým ukážete svou tvořivou mysl a kreativní ruce a navíc vás nebude téměř nic stát?
- A můžete se pustit do vaření téměř okamžitě?
Zní to lákavě, tak jdeme na to.
Začneme ingrediencemi na džem. V jednoduchosti je krása, magické kouzlo svěží chuti a síla vůně čerstvosti.
Na šest dvou set gramových skleniček si připravte:
- jablíčka odrůdy, které máte nejraději (my používáme ověřenou Matčino nebo Goldstar, která je zimní a proto dlouho vydrží při správném skladování svěží a křupavá) 1000 g krájených (což odpovídá cca 1250 g celých)
- 300 g cukru (pro případ, že děláte džem se sníženým obsahem cukru)
- 10 g pektinu
- čerstvou citronovou šťávu dle chuti
- 1 vanilkový lusk
- 1 prut skořice
- 5 hřebíčků
- 2 badyány
- 50 g rumu
Vše je o 100 % ruční práci, která vyžaduje čas a soustředění. Nejdříve si rozmělněte badyán a hřebíčky v hmoždíři a troškou cukru. Poté se vrhněte na jablíčka. Omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Vložte do kastrolu s vyšším dnem, podlijte troškou vody, aby zpočátku neměla tendenci se připalovat (nebojte, voda se rychle vyvaří a jablíčka pustí svou přirozenou šťávu).
Než se jablíčka zahřejí, smíchejte pektin a troškou cukru odebraného z odvážené dávky. Z vanilkového lusky vyjměte dřeň, přidejte ji k cukru a promíchejte, aby se všechny ta mini zrníčka rovnoměrně oddělila a rozprostřela celým prostorem.
K jablíčkům přidejte prut skořice a nechte spolu s nimi provářet po celou dobu přípravy. Až se Vám jablíčka začnou pozvolna rozpadat a měknout (záleží na odrůdě a její tvrdosti), přisypte směs pektinu s cukrem. Důkladně míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přisypte přes cedník rozdrcené koření a přiveďte k varu. Vařte 1 minutu. Přisypte zbývající část cukru s vanilkou a za stálého míchání nechte probublávat dalších 5 minut. V závěru přilijte rum, nechte zpěnit a sejměte z plotny. Vyndejte prut skořice a naplňte skleničky.
Čistota skla je kapitola sama pro sebe. A tak nepodceňujte důkladné vymývání a vysušení, jak skleniček tak i víček. Naplněné dejte sterilovat při teplotě 85 °C 20 minut. Vyjměte, nechte vychladnout. Poté svůj jablečný poklad popište, zabalte a připravte k darování.
Dejte nepotřebným obalům novou šanci
Ne každý obal musí nutně skončit v odpadkovém koši. Tedy ten čistý! Využít můžete různě barevné síťky po ovoci, dřevěné bedýnky nebo papírové taštičky, které již posloužily třeba dekorativní kosmetice. Případné popisky na nich elegantně přelepte Vánočními motivy nebo jmény obdarovaného a máte exkluzivní balení zadarmo. Skleničku postačí samostatně převázat stuhou a přidat vkusnou dekoraci, kterou doma jistě také naleznete někde v šuplíčku tajných zásob.
Pokud jste trošku zruční na ruční práce, využijte své nadání a uháčkujte skleničce slušivý obleček i s mašličkou. Dá se využít na stejný typ obalu stále dokola. V ruce sklenička neklouže a když náhodou troška obsahu steče, sukýnka jej snadno zachytí a nepustí na podložku a nepotřísní drahý ubrus. Praktický, pratelný a navíc i slušivý dárek, co potěší každého obdarovaného.
Celou nabídku marmelád a džemů objevíte pod odkazem níže. Těšíme se na vás v čase PODZIMU a blížících se Vánoc.