Plážová inspirace aneb jak dostat tropické ovoce do českých skleniček

"Mami, uvař zase tu plážovou" slýchám teď v časném předjaří od svých dětí, částečně jako podnět k navaření sladké dobroty z ovoce pocházejícího z krajů několika tisíce mílových, vzdálených od našeho domova, ale zejména jako vzpomínkový doklad na tropické ráje, kde se proháněly po bílých plážích a pojídaly vyzrálé plody přímo z pod palem.

Plážová marmoška u nás doma vede. Z jakéhokoliv plážového ovoce. Tedy takového, které si volně roste a dozrává na těch nejteplejších a nejpřitažlivějších plantážích v tropických destinacích, jejichž břehy jsou omývány azurovým mořem nebo širým oceánem. Plody, které se musí do naší vlasti dopravit. V komerčním prodeji se setkávám s takovými, které se sklízejí již ve stavu polo-zralosti a vydávají se na dlouhou cestu v kontejnerovém balení, aby měly dost času "se dotáhnout".

Já používám takové ovoce, které je trhané přímo ze stromu, zralé, šťavnaté a přepravované obchodem se smyslem pro spravedlnost. Fairtrade® není nic jiného, než způsob obchodu dávající příležitost pěstitelům a řemeslníkům zemí "třetího světa" uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Ovoce (a nejen to) dovážené tímto způsobem je prostě fantastické! K zbláznění slaďounké, plné výživných látek získané sluníčkem až do úplné vyzrálosti a při každém soustu musíte omdlévat blahem. 

Taková plážová mangová je ničím nenahraditelná. Nedá se jinak, než ujídat a ujídat, dokud není sklenička úplně prázdná. Manga v ní rozvařené pocházejí z daleké Afriky. Přímo z Ugandy, kde  se o mangovníky poctivě starají plantážníci a plody z nich trhají v tom správném stupni zralosti.  Tyhle plody tvaru obří šišky, chutí jako rajská zahrada a vůní připomínající lotosové květy, jsou pohlazením po duši a při každém soustu se ocitáte ve stavu podobném extázi.

Právě tato manga tvoří více jak osmdesáti procentní podíl ovocné složky našich mangových marmošek. Správně a podle nařízení pravidel Evropské unie promítnutých v naší České vyhlášce, se jedná o džemy extra výběrové a méně sladké. Jsou i takto značeny na svých etiketách, dle litery zákona. Ovšem pro mé děti a rodáky z Pošumaví je marmoška prostě marmoška. Název zažitý pro všechno ovoce rozvařené s cukrem, uchované ve skleničkách a určené k namazání na doma pečený bochníček chleba.

Já jsem si mango zamilovala na ostrově Holbox. Malebný písčitý ostrov, kde se nachází téměř zapomenutý ráj na Zemi. Život zde volně plyne bez stresu, shonu a bez dopravních prostředků, jakými jsou úplně obyčejná auta. Fakt že ANO. Na celém ostrově auto nepotkáte. Tuhle oázu nekonečného klidu a všudypřítomné pohody byste našli na rozhraní Mexického zálivu a Karibského moře. Dopravit se na něj můžete loďkou anebo malým motorovým letadlem z nedalekého poloostrova Yucatan. Místní prašné komunikace brázdí pouze taxi, co mají podobu motorového golfového vozíku nebo malé skútry sloužící k přepravě domorodců. 

Čerstvě připravený džus z vychlazeného manga je... dimenzí dokonalosti. I čerstvá manga jako taková. Silnými konkurenty jsou jim obrovské žluté kokosové ořechy co doslova a do písmene přetékají blahodárnou kokosovou vodou. Prýští z ní nespoutaná energie a příliv všech možných vitamínů a minerálů, na který si jen vzpomenete. 

A právě z takových výživných kokosových ořechů jsem si dovolila uvařit jednu z nejžádanějších marmošek v naší spižírně. Není o ničem jiném, než o parádně vyzrálých kokosových ořeších, šťavnatém ananasu a troše čerstvé citronové šťávy. Doslazená cukrem a zahuštěná jak jinak, než citrusovým pektinem. Plážový džem ananas s kokosem vyladěný kousky kokosové dužiny, která na zkus krásně chroupe a dodává skleničce pocitu právě nalezeného pozemského blaha.

Kdybyste ho hledali v našem krámku, pak marně. K mání je vždy v limitované edici, kdy nám dovezou tropické dobroty z dalekých exotických rájů světa a na ochutnávce v našem malebném Pošumaví. Ti, kdo pravidelně odebírají naše žhavé novinky, ví a jsou jak se patří nažhaveni k návštěvě. Báječný džem výběrový (EXTRA) méně sladký PLÁŽOVÝ z kokosu s ananasem alias Plážová marmoška je ihned vyprodán.

Důstojně ji nahrazuje jiný exot a tím je právě ono zmíněné mango vyladěné krvavým pomerančem s kapkou francouzské pálenky. Na konferenci v Měšťanské besedě v Plzni byla TOPem mezi prodanými výrobky, v těsném závěsu za citronem s belgickými pralinkami. 

Čerstvá manga dovezená z Ugandy
Čerstvá manga dovezená z Ugandy

Když se mě ptáte, kde a kdy se inspiruji k variacím, někdy celkem netradičním, pak odpovídám... všude kolem sebe. Příroda v našem Pošumaví je studnicí moudrosti a inspirace snad na každém kroku. K exotickým kombinacím přicházím na chuť na našich cestách. Kokos s ananasem mě oslovil v mexickém bájném městečku Tulum. Magické místo s neuvěřitelně silným energetickým nábojem. 

Dávné centrum obchodu mezi Mexikem, Kubou a Jamajkou dodnes dýchá duší obchodu a kulturou odpovědnosti. Prastaré kamenné stavby bývalých chrámů promlouvají svým tichým jazykem a učí žít v přirozeném běhu času. Inspirace vnuknutá na těchto vzácných místech je nejsilnější a nejúspěšnější. Jak v naší produkci tak i v prodeji. Kdybych si mohla vybrat jediné místo na planetě, kde budu moci jeden den prodávat své marmošky, pak by to bylo bez dlouhého rozmýšlení právě ono starobylé město Tulum.

Chci-li dostat do svých sladkých skleniček tropické ovoce té nejvyšší sladkosti a nejšpičkovější šťavnatosti, pak musím sáhnout hluboko do... a objednat si exoty u takových producentů, co trhají ovoce ve fázi zralosti a ne jen polozralosti, kdy musí plody dozrávat na dlouhých cestách po světě v kontejnerech, bez sluníčka a dostatku čerstvého vzduchu.

Takové ovoce je zárukou přirozeného obsahu přírodního cukru a nemusí se tolik doslazovat cukrem. I když bez konzervantu, jakým cukr je, by marmeláda ve spižírně moc dlouho nevydržela. Přeci jen se bez něj tak úplně neobejde. Jak říkám, čím sladší ovoce, tím méně cukru se musí přidat. Pozná se to i na výsledné konzistenci a celkové chuti vůbec.

Letošní mangová limitovaná edice je takřka vyprodána. Ve skladu na vás čekají poslední dva kousky! Tak hurá za nimi >>

Takto famózně si odpočívá naše mexicko-česká dobrota na bílé pláži na pobřeží Playa del Carmen. Mexičtí exoti přetvořeni českýma ručičkama a jaká z toho vznikla panečku neodolatelná dobrota! Nová edice je v plánu opět v lednu příštího roku. Hlídejte si svou elektronickou poštu. Čerstvé informace přinesou čerstvou plážovou!

Luxusní džem z ananasu a kokosového ořechu
Luxusní džem z ananasu a kokosového ořechu