Ovoce s bylinkami - marmelády a džemy s tajuplnými chutěmi a okouzlujícími vůněmi

Marmelády a džemy v trochu jiném požitkářském rozměru

Již v dětství mě imponovala vůně rozkvetlých luk a hájů. Nejvíce však naše zahrada přímo pod domkem, do které jsem mohla hledět od rána do večera z okna babiččiny provoněné kuchyně. Hrála všemi barvami, vůněmi i chutěmi. Od časného jara do pozdního podzimu hojně vykvétala a dodávala nevšední půvab starému stavení. 

Naučila jsem se bylinky rozeznávat a používat je v domácnosti jako součást pestrého jídelníčku. Třeba takový obyčejný šťovík, jehož nevalně kyselá chuť rozplývající se na jazyku způsobovala jeho dřevnatění. Za to polévka z něj byl hotový delikatesní požitek. Při každém soustu hrály chuťové pohárky tóniny vskutku v líbezném zvuku. Přírodní vitamín C rostl pár kroků od verandy.

Vzpomínám na koberce bílých kopretin. Jak ráda jsem se mezi téměř metrovými rostlinkami proháněla a ztrácela se v nich jako v bílé listopadové mlze. Nikdy nechyběly čerstvě natrhané ve váze z broušeného skla v kuchyni na stole. Každý oběd byl jako sváteční. 

Doma jsme nepoužívali žádné dochucovací náhražky do jídel plné chemie, konzervantů a barviv. Stačilo seběhnout na jihozápadní svah pod chalupu a nasbírat co příroda věnovala. Od pestrobarevných jedlých květů až po obyčejné zelené listy. Každá bylinka má specifickou chuť a vůni a dokáže z jídla vytvořit hotovou baladu. Talíř s pochoutku před sebou vypadá hned radostněji, zábavněji a příjemněji.

Voňavými bylinkami jsem začala zpestřovat i domácí džemy a marmelády. Můj první pokus o kombinaci ovoce s bylinkou se zadařil na plné čáře a džem byl po ochutnávce okamžitě pryč. Žluté třešně z našeho sadu a sytě zelené listy máty peprné vytvořily kombinaci originální chutě a nezapomenutelné vůně. Zkrátka a dobře, čisté třešně mi přišli do džemu fádní a obyčejné. Kreativitě se meze nekladou a tak vznikla i další nová edice třešní, tentokrát s mátou grepovou. Má jemnější aroma s vůní citrusu a na první pohled i hutnější list. 

Mátou jsme vyladili i sladké broskve. Každá lžička připomíná svěžest léta i v chladném sychravém počasí. Hustý krémový džem v edici speciální, tedy se sníženým obsahem sladidel, je skvělým společníkem ke každé snídani.

Další velmi oblíbenou bylinkou, kterou s nadšením přidávám k ovoci, je levandule lékařská. Stačí pár kvítků, v zimě sušených, v létě čerstvě vykvetlých a z džemu je rázem delikatesa po francouzku. Nejlepší a nejvoňavější květy jsou dole na jihu v Provance. Pár květů máme za zahradě také, daří se jim v našich nadmořských podmínkách slušně, ale plantáže z nich nevypěstujeme. 

Letošní rok jsme se za levandulí vypravili na jih Moravy. V malé obci Starovičky vznikl skutečně fialový unikát. Do krajiny mezi vinohrady je zasazená nádherně provoněná farma i s relaxačním zázemím. Posadit se mezi opojně vonící levandulové květy, nechat na sebe dopadat sluneční paprsky a dovolit si nic nedělat. Nechat starosti všedního dne za branami pole a věnovat svou mysl sama sobě. V takových chvílích přicházejí ty nejlepší nápady a rozvíjí se intuice tím správným směrem. 

Z těchto bujně obalených květenství něžných levandulových kvítků vznikl další sladký skvost naší marmeládové dílny. Meruňkám z eko farmy, čerstvě natrhaným, křupavým a sladkým jako med, dodala levandule úplně novou chuťovou podobu. K rozvařeným meruňkám jsme přihodili pár čerstvých květů, krátce zamíchali a zavařili. Všechno ostatní zařídila příroda. 

Levandulí voněla i marmeláda z mandarinek, která se stala hitem zimních měsíců a dostala se do naší marmeládové a džemové síně slávy v nejoblíbenějších a nejprodávanějších produktů v měsíci dubnu. Šťavnaté kousky mandarinek včetně jemně nahořklé chuti kůry je opravdovou pochoutkou a milovníci citrusových marmelád na ní nedají dopustit.

Do třetice v hlavní roli verbena, známá u nás jako aloisie. Intenzivní citronové aroma je ničím nenahraditelné a i obyčejným jablíčkům nebo hruškám dodá neobyčejnou chuť a posune je o několik tříd výš. Nahrubo nakrájené listy se parádně vyjímají mezi šťavnatými kousky ovoce a celému dílu dodávají mozaikovitý vzhled a aroma lahodné tak, že jiné už nebudete chtít ochutnat. Edice hruška s verbenou byla vyprodána během jediného dne!

Čtvrtou bylinkovou esencí, kterou jsem osvěžila několik marmeládových skleniček, je rozmarýn. Zelené úzké kopinaté lístky připomínající jehličí se často kombinují s masovými a zeleninovými pokrmy. Jeho intenzivní chuť a vůně dodává ovocným pochoutkám originalitu a nezaměnitelnost. Svými léčivými schopnostmi podporuje trávení, zlepšuje funkci jater a posiluje soustředění. 

Džemy a marmelády s rozmarýnovými lístky lehce ovoněné mají sice pikantnější chuť, ale jemné aroma svěžího ovoce jim zůstává. 

Mnohdy stačí malý zázrak, aby vytvořil velkolepé dílo. Bylinky jsou takovým malým divem přírody, dokáží léčit, podněcovat chutě k jídlu a inspirovat k neotřelým receptům. Kompozice barev, vůní a chutí, které nám svět pokládá k nohám, je nádherné používat a vnímat přitom sílu a energii samotné přírody.