O velkém předvánočním vaření a jablíčkách hned na tři džemové způsoby

Tak se mi sešlo několik velkých objednávek v jednom týdnu. Všechny si to mířily rovnou pod stromečky. Jak jinak v čase předvánočním. Zrovna všechny JABLÍČKOVÉ a zabalené do luxusních kabátků. Když sladké dárky, tak se vší parádou. 

Opouštím na chvilku své klidné Pošumaví a rozjíždím se do odlehlejších koutů našeho kraje za nákupy. Skleněné obaly značky WECK jsou stále populární, žádané a velmi atraktivní. Vždyť obal je to první, co zákazníka upoutá. Na co upře svůj zvídavý pohled a čím se ohromí. Duše musí zajásat nad vzhledem, doma pak nad chutí a vůní obsahu.

Rozhodující je KVALITA. Průzračným vyleštěným skleněným obalem se pomazlit s pořádnými viditelnými kousky ovoce uvnitř. WECKOVKY tohle umožňují. Krásné šťavnaté zdravě vypadající ovoce je vidět opravdu ze všech stran. 

A tak kupuji stovky značkovým sklenic a přiznávám se, že si je musím nechat naložit do kufru od silného a zdatného asistenta prodeje nádobí. Jsem pokaždé potěšena, když se setkávám se zájmem a ochotou pomoci ze strany prodejců vůči svým zákazníkům. Malá služba, co dokáže velké zázraky. Vždyť se zase příště vrátím a moc ráda. 

Skleničky mám a z jednoho konce města vyrážím přímo do centra plzeňské metropole pro své nejoblíbenější koření. Čerstvé, voňavé a s přidanou hodnotou. Už když se blížím ke krámku, celá ulice nádherně voní tak nějak orientálně. Připadám si, jak bych kráčela otevřenou tureckou tržnicí s čerstvě nasušenými plody, květy a kořeny místních bylin. Vítá mě malý, ale útulný prostor provoněný snad celým světem. Zpoza pultu se usmívá milá paní prodavačka a hned nabízí sezónní novinky. Skvělé! Kupuji směs vánočního koření, čerstvou vanilku z Madagaskaru a pořádně dlouhé pruty indonéské skořice. A také badyán s hřebíčkem, ty přece nesmí o vánočních svátcích chybět. Loučím se s oboustranným přáním mnoha podnikatelských úspěchů a spěchám studeným listopadovým dnem zpátky k autu. Čeká mě ještě cesta do sadů.

Stovky jabloní, co jsou hluboko zakořeněné v zemi, mávají svými úplně holými větvemi. Slabě se pohupují v podzimním sychravém počasí bez listí. Stromy mají lajdácký zvyk shazovat před zimou všechny své lupeny a čelit tak nepřízni počasí úplně nazí. Zatímco my se balíme do teplých kožichů, oni čekají na studenou sněhovou pokrývku, do které se zamuchlají a svádí boj o přežití. Příroda je holt mocná čarodějka. Plody sladkých jablíček jsou však sklizeny včas a uloženy v bedýnkách v temném sklepení. Kupuji sladkou odrůdu Elstar s velmi příjemnou chutí a výraznou vůní. Na velké vaření je naprosto senzační! Po oloupání totiž velmi pomalu hnědne. Dužina vydrží krásně svěže nažloutlá, je pevná a šťavnatá.

Navařit pár kilo jablíčkového džemu je fuška. Na rozdíl od jahod nebo borůvek se musí pěkně jedno po druhém okrájet, zbavit jadřince a nakrájet na přijatelně velké kousky. Ale já tuhle část procesu samotné přípravy zbožňuji. Jablíčka nádherně voní, křupou a lákají k uždibování. Je to vlastně paráda, když během práce energii vydávám i přijímám zároveň. Vitamíny a vláknina v jablíčkách obsažené jsou přece čistým přírodním lékem. Podporují imunitu a zdravé zažívání. Jsou takovým blahodárným pohlazením pro tělo i duši.

Když jsou jablíčka nakrájená a odvážená, přendavám je do měďáku. Jako první várku se chystám připravit VÁNOČNÍ. Provoněnou kořením k tomuto času patřícímu. K zahuštění používám čistý citrusový pektin. Ten mám doma vždy v zásobě a kupuji ho v oáze zdraví. Ještě nesmím zapomenout na čerstvou citronovou šťávu. Ta krásně navrací svěží barvičku a podněcuje chutě ovoce. Kousky jablíček s cukrem povařím nejdéle dvacet minut. Delší čas vaření slibuje spíše jablečná povidla a ty patří zase do jiné prodejní kategorie.

Koření přidávám po lžičce těsně před sundáním hrnce z plotýnky. Důkladně promíchám, odstavím, seberu nežádoucí pěnu a naplním naběračkou jednu skleničku po druhé. Dám si záležet, aby v každé bylo stejné množství ovoce. Váha mi prozradí, zda mám správné oko.

Přiklopím skleněným víčkem s těsnící gumou, upevním svorkami a nakonec dám sterilovat do zavařovacího hrnce na dvacet minut při teplotě osmdesát stupňů. Jablíčková s vánočním kořením je na světě!

Druhý džem je s karamelem. Trošku složitější, ale zato ten výsledek! Úplná pohádka. Ten je pokaždé nejžádanější. To se musí pěkně z cukru připravit na sucho v hrnci karamel. Ještě, že mám měďák. Vděčný to pomocník při přípravě sladkých dobrůtek.

Do krásně hnědo zlatého karamelu přiliji kapku vody, pořádně rozmíchám a přisypu nakrájená jablíčka. Nejlepší je měřit všechno na jedno kilo. K tomu stačí na Elstary tři sta padesát gramů cukru. 

Mezitím, co mi jablíčka bublají v karamelu si spařím hrst vlašských ořechů. Vařící vodou je zaliji v misce a nechám pár minut luhovat. Pak scedím a po deseti minutách vaření džemu je k jablíčkům přidám. Zamíchám a nechám ještě dalších deset minut vařit. Měďák stáhnu z plotýnky, seberu případnou pěnu a plním naběračkou do připravených, dobře vymytých sklenic. Zavíčkuji a vložím do zavařovacího hrnce ke sterilizaci. Opět stejný postup, jako u předešlého džemu. Dvacet minut a osmdesát stupňů Celsia. 

Jablíčkový džem s karamelem a vlašským ořechem
Jablíčkový džem s karamelem a vlašským ořechem

Do třetice zase jablka! Tentokrát s pralinkami. Velmi oblíbený dezert hlavně u dětí. Moje zlatíčka mu říkají JABLÍČKOVÁ NUGETA. Je senzační a skvěle se hodí do jogurtů na zdravou snídani nebo namazané na velmi tenoučkých palačinkách - to je hotová slast.

Pralinky miluji! Moje dvě velmi oblíbené domácí pralinkárny vyrábějí opravdové delikatesy. Z jedné zámecké si vozím domů speciálně připravené do džemů a marmelád. Snad nic se jim nedokáže vyrovnat. Možná trochu belgické. Vždyť Belgičané jsou prý jedničkami na pralinkovém trhu. Já dodavatele mám a českého. Jsem zkrátka vlastenec. Nepopírám však, že spousta mých "dochucovadel" pochází ze zahraničí. Určité druhy koření zkrátka a dobře na své zahradě v Pošumaví nevypěstuji.

Ty "moje" pralinky obsahují více než sedmdesát procent kakaa. Jsou vláčné, slazené medem, lahodné a bez náplně. Tu si dolaďuji doma sama skvělým pomerančovým likérem. Alkohol vyprchá a zbude jen příjemná aromatická chuť a vůně po citrusech. Pralinky nejsou příliš sladké, proto přidávám na jedno kilo jablek tři sta gramů cukru.

Jinak pralinky přidávám až na samém konci vaření. Nechám je v jablíčkách pěkně rozpustit a vytvořím hladký krém s pořádnými kousíčky jablíček. Nakonec naliji decku likéru... takového toho, co má těžký název s lehkou chutí... 

Nalévám naběračkou do připraveného skla, zavíčkuji a zavařím. Opatřím etiketou a hurá na cesty za zákazníky.

Jablíčkový džem s pralinkami
Jablíčkový džem s pralinkami

Jablíčkové džemy na přání opouští moji dílnu a míří pod stromečky... možná, že zrovna pod ty vaše vánoční. V čase adventním přeji všem pohodu, lásku a klid na duši.