Jak světlo světa spatřila první edice džemu pro Cyklické ženy®

Příběh jednoho METRÁKU švestek a deseti kilogramů medovicového medu začíná tak trochu nevině. To si takhle můj kamarád farmář uprostřed švestkové sezóny vymyslel, že si zaletí prohlédnout jinou farmu až do daleké Afriky. Ve dnech hiců největších, sužujících naší vlast již několikátý týden, kupuje letenky a míří za ještě větším pařákem daleko pod rovník.

Prý to musím pochopit a jeho švestkovou úrodu smysluplně zpracovat. "Ty si s tím nějak poradíš" oznámil mi s úsměvem od ucha k uchu a z kufru auta vytahoval jednu bedýnku za druhou.

Než jsem stačila namítnout, že i já mám v plánu nějaký den volna strávit u rybníka, se dveře auta prudce zabouchly a drsný zvuk motoru jeho BMW mizel v dáli. Pospíchal, protože ho čeká daleká Keňa!

Stojím před vyskládanou bedýnkovou věží plnou švestek, shlížím shora na šťavnaté plody a představuji si, co zase čeká mě. Místo osvěžující koupele v nedalekém přírodním koupališti, strávím pár hodin, ne-li dnů usilovné práce s bohatou sklizní.

Tak jo! Obvolávám pár svých kamarádek, které jsou pro marmeládování zapálené stejně jako já a všechno hand made je pro ně posvátné. A také máme báječný důvod sejít se v našem dámském kruhu a probrat témata ryze ženská. 

A než se všechny slétnou pod Želiv, stěhuji se na terasu pod rozložitý slunečník a nořím se do švestkobraní. Co s úrodou už vím. Letošní várka švestkových džemů bude velkorysá. Po částech odděluji švestky z bedýnky, vkládám do sítka a nechávám je pod tekoucí studenou vodou osprchovat. Na sluníčku velmi rychle osychají. Poctivě, švestku po švestce, kontroluji a pomocí malého ostrého nožíku vylupuji pecky. Odstraňuji i "bubáky" po stopce. 

Sotva ve čtvrtině svědomité práce se objevují první spolupracovnice. Spolu s nimi také nová energie, inspirující nápady a neotřepané náměty do našeho ženského světa. A ten je vskutku nevyčerpatelný. Vzájemná otevřenost, podpora, motivace a pomoc jsou pro nás všechny nejen základními kameny a nosnými esencemi společného kruhu, ale i uvědoměním si svých silných a slabých vnitřních stránek, které jsou našimi vizitkami navenek.

Vášnivě se noříme do šťavnatých švestek a neúnavného filosofování o nás ženách samotných. Žhavým tématem je cykličnost. Ne cyklistika, jak si zpočátku mnohé naše drahé mužské polovičky myslely, když ono slovo občas zaslechly. Tedy do té doby, než si povinně přečetly jedinečné dílo mých dvou kamarádů a spoluautorů Dany -Sofie a Erika Návod na ženy. Unikátní rychlý a nenásilný způsob jak zasvětit muže do proměnlivého světa ženy.

Asi po třech hodinách ustavičné práce máme hotovo. Vyprázdněné bedýnky na jedné straně terasy a na druhé plné mísy vyloupaných švestek. Teď je zbývá doladit, vymazlit a zavařit. Stovky vymytých skleniček vysychají na sluníčku a každá čeká na svůj jedinečný sladký obsah. Základ je jasný. Povařené lahodné švestky, které svůj původní tmavě modrý kabátek vařící lázní promění do červené vínové barvičky. 

Váhu jednoho kilogramu půlených švestek vkládám do měďáku. Tohle množství se lépe dolaďuje, doslazuje a upravuje. Větší kousky klidně ještě rozříznu na čtvrtiny. Podlévám trochou vody. Jsou šťavnaté a tvrdší, mají tedy sami o sobě dostatek své šťávy. Vystačí si klidně s jednou deckou. Ihned zakapávám vyždímanou šťávou z citronu

Ve spíži objevuji zbytek loupaných mandlí, aromatické pruty indonézské skořice a pár kytiček sušeného badyánu. Skořici a badyán vložím do mušelínového sáčku a pro zvýraznění chuti k nim přidám pět kousků hřebíčku. Zavážu ho a hned na počátku vaření vkládám ke švetkám.

Vařím asi patnáct minut na mírnějším plameni, než všechny povolí a začnou se rozpadat. Chci džemu zachovat svěží chuť, proto nenechávám ovoce vřít, ale jen zlehka probublávat, aby se ze švestek uvolnil pektin. I když má tohle lahodné ovoce vyšší podíl svého přirozeného pektinu, přesto si dvě lžičky citrusového smíchám se třtinovým cukrem a pět minut před dokončením procesu ho vsypávám a rovnoměrně zamíchám do horkého džemu.

Nakonec doslazuji naším zlatem oceněným Medem z Pošumaví. Protože jsou švestky sami o sobě slaďoučké, přidávám jen tři sta gramů medovicového, který je chuťově daleko výraznější než květový. Hrst mandlí nasekám na drobnější kousky, ne moc malé, aby v džemu pěkně křupaly. Ještě pět minut povařím a stahuji z plotýnky. Sbírám vzniklou růžovou pěnu a vyndavám sáček s kořením. Plním do sluncem vyhřátých skleniček, jak jinak než WECKovek a sterilizuji dvacet minut při osmdesáti stupních.

A tak pokračujeme, dokud nesvaříme všechny švestky a nedolijeme poslední kapičku medu do skvělého červencového džemu, který krásně prohřívá, uklidňuje a navozuje pocit pohody. 

Celý proces přípravy, vaření a zavařování se nese v duchu tématu ženské proměnlivosti v rytmu měsíčního cyklu. 

Když jsem objevila tajemství osobního rozvoje skrze ženský cyklus, začal mít můj život jasnější a spokojenější směr. Doposud nepochopené otázky začaly nacházet správné odpovědi. Můj svět se začal skládat jako obrázek puzzlí. Den za dnem se o kousek rozrostl, rozjasnil a utvořil ucelenější smysl.

Mou vášní je zdraví a zdravý životní styl. Přirozeným způsobem cestou přírody a jejích darů. Jídlo považuji za vášeň, afrodiziakum a životní styl. Jsem tím, co jím. Co tělu dodávám, to mi mnohonásobně vrací. Vitalitou, energií, krásou, elánem i zdravím. Žiji tak, aby tělo a duše byly v harmonii. Tvořily jeden celek. Takovou koláž štěstí, spokojenosti, úspěchu, radosti a tajemství.

Miluji svou cykličnost. Díky této nepřekonatelné filosofii fungování ženského těla a mysli žiji naplněný, spokojený a úspěšný život. Vím, kdy, co a jak naplánovat. Chápu své potřeby, myšlenkové pochody, fyzickou aktivitu i únavu a lépe sama sobě rozumím.

Díky pospolitosti a společným směrům vznikl úplně první džem určený pro komunitu všech Cyklických žen® . A díky neúnavnému naléhání báječné kamarádky a cyklické lektorky Dany - Sofie spatřil světlo světa a každou sladkou skleničkou obohatil další stejně naladěné ženy (nejen) v cyklickém světě. 

Jak si obyčejný švestkový džem s neobyčejnou chutí uvařit doma?

Potřebujete:

  • 1 kilogram čerstvých pevných švestek
  • šťáva z jednoho citronu (pokud možno v BIO kvalitě)
  • 10 g pektinu
  • 5 PL třtinového cukru
  • 1 dcl studené vody
  • 350- 400 g medovicového medu (záleží na sladkosti ovoce)
  • hrst sekaných loupaných mandlí
  • 1 prut skořice
  • 2 kousky celého badyánu
  • 5 kousků hřebíčku

Jeden kilogram opláchnutých a vypeckovaných švestek (nejlépe z vlastní zahrádky anebo sousedovy farmy) vložte do hrnce. Já na přípravu džemů a marmošek používám nejraději měďák k tomu určený. Pořizovací cena je trochu vyšší, ale věrnost a spolehlivost hrnce vám to mnohonásobně vrátí.

Zakápněte šťávou z citronu podlijte deckou vody. Promíchejte. Do mušelínového sáčku nebo vyvařené gázy vložte skořici, a badyán hřebíček. Svažte nití a přidejte do horké směsi. Vařte asi dvacet minut, dokud se švestky nezačnou rozpadat. Pektin smíchejte s hnědým cukrem a směsí zasypte švestky. Důkladně spojte.

Občas se ptáte, proč k pektinu cukr vůbec přidávám. Odpověď je prostá. Pektin v kontaktu s mokrým ovocem začne okamžitě hrudkovatět. Sám o sobě se velmi špatně spojuje a v džemu se objevují nevzhledné žmolky. A to přece nechceme.

Udržujte ovocnou směs stále na bodu varu. Přisypte nasekané mandle. 

Teď je čas přidat med. Zalijte jím švestky a vařte společně dalších pět minut. Nejraději používám náš Medovicový med, který má intenzivnější aroma, je výživnější a chutnější. 

Sejměte hrnec z plotýnky a můžete naplnit připravené čisté a suché skleničky. Nezapomeňte vyndat sáček s kořením a sebrat případnou nežádoucí pěnu vzniklou vařením.

Sterilizujte při teplotě osmdesát stupňů po dobu dvaceti minut. Skladujte v temné, chladné a suché spíži do dvaceti stupňu. Opatřete mu lákavou etiketu, ať víte, co se ve skleničkách za poklad ukrývá.

Švestkový džemík je báječný jako přídavek do jogurtů, klidně si jím ozdobte horké wafle anebo si jej natřete na křupavoučký krajíc domácího chleba.