Inspirace z Pošumaví aneb příběhy každodenního života


V hlavní roli... borůvky

A rovnou ve trojím provedení. Klasika, která nesmí v našem obchůdku žádné léto chybět. Krátce povařené, doladěné čerstvou citronovou šťávou a troškou cukru. Skleničky se sníženým obsahem cukrů/energie jsou plné čerstvých tmavých plodů ručně trhaných na našich šumavských kopcích. Mnohé přímo za humny. 

Ty druhé jsou rumové. Prostě ovoce s kapkou alkoholu u nás jede a vítězí na plné čáře. Mnozí se neptáte skoro po ničem jiném. A tak máte čerstvě navařenou novinku, lehce dochucenou prvorepublikovou noblesou. A mizí tak rychle, jak jsme je stačili v krátkosti vykouzlit.

Do třetice citrusová variace. Vyzkoušeli jsme zcela novou recepturu a je opravdu povedená. Citrony včetně kůry, jak jste zvyklí, s černočernými bobulemi borůvčí a pár lístků čerstvé citronové verbey. Výtečné koření přímo z naší zahrady k podpoření chuti a zvýraznění vůně citronů.

PS: opět je čerstvě navařený citron s belgickou čokoládou, světový bronzový vítěz roku 2019. Tentokráte pouze v luxusních WECKOVKÁCH. Opět je po něm velká sháňka.

Borůvky, pravé šumavské, na tři způsoby

Džem z citronů, borůvek a citronové verbeny

Džem z borůvek a rumu Republika

Džem ze šumavských borůvek


27.7.2020

Vaříme ze sezónního ovoce

A z vlastních zdrojů. Nebo z těch Šumavských, co rostou volně v přírodě. Posledních pár týdnů trávíme čas na zahradě, v sadu a kuchyni. Počasí i zralé ovoce nás tlačí podávat maximální výkony v minimálním časovém horizontu. Tak tedy jasně, stručně a rovnou k novinkám, na které již dlouho čekáte.

Z prvních letních jablíček je navařené KARAMELOVÉ JABLÍČKO s vlašskými ořechy. Naše stálice a nejprodávanější produkt od počátku naší existence vůbec. Čerstvě utržené, voňavé, křupavé světle zeleňoučké plody jsou příjemně nakyslé a dodávají zavařenině příjemnou chuť a vůni. Dokonale lahodí chutí s ručně loupanými vlašskými ořechy. Ano, to je samozřejmost, že jádra zbavujeme nahořklé slupky. Je to pracné až běda, ale výsledek stojí za to. O tom jste sami přesvědčeni, proto si na pochoutku trpělivě čekáte. A my za to děkujeme a přinášíme ji ve zbrusu novém kabátě!

Další v pořadí exkluzivních novinek je džem z bílého rybízu a vanilky Bourbon. Skleničky jsou v limitované edici a rychle mizí. Bobule bílého rybízu mají podstatě vyšší přirozenou sladkost, proto je cukru přidáno jen skromně. 

Dnes opět celý den připravujeme červený rybíz, jehož hojnost nezná hranic. Ještě pořád platí nabídka možnosti natrhání si čerstvého rybízu třeba na koláč. Takže volejte.


17.7.2020

Svatební marmeláda rybízová

Čistě rybízová, ručně pasírovaná přes jemné sítko v krémové konzistenci, přesně takové, jak má být na linecké slepované. A nejen na cukroví... rybízová voní létem, zahradou a láskou. 

Dokonale vystihuje vášeň, ve své pravé podstatě. Sladce voňavá s nádechem jisté navinulé roztomilosti. 

Svatební rybízová pro Marušku a Tondu, s přáním spousty lásky a vášně, které nikdy nevyhasnou. Balená v moderním šestihranu s rybízovým obsahem 120 g.

Svatební marmeláda rybízová s čokoládou

Nejoblíbenější kousky v naší marmeládové dílně jsou již třetím rokem ty čokoládové. A je úplně jedno, jestli je chtějí děti nebo dospěláci. Milují je všechny věkové kategorie, od předškoláků až po babičky a dědečky, jejichž věk a elán jim můžeme tiše závidět. Jsou prostě láskové, voňavé, husté, krémové a taaaaaaaaaaaaaaak dokonale čokoládové! 

Svatební výslužka bez poctivého ovoce v poctivé čokoládě si neumíme ani představit. Typicky kyselé bobule červeného rybízu si s hořkou čokoládou báječně rozumí. O tom se přesvědčil i další svatební pár Lenka s Honzou.


Meruňkový džem s levandulí

z jižní Moravy od Pálavy. Kraje, kam se každým rokem vracíme a to nejen na meruňkobraní. Tenhle kousek země nám tak moc přirostl k srdci a dostal se hluboko pod kůži, že si nedokážeme představit léto, které bychom tu nestrávili. U přátel, na vinici a ve skvělém sadu, který voní po meruňkách tak silně a opravdově, že kdykoliv si doma meruňkový džem otevřeme, cítíme a chutnáme Pálavu.

Do meruňkového džemu se zamilovali i Ája s Kubou, pro jejichž svatební den jsme připravili speciální meruňkovo-levandulovou edici. V parném letním svatebním dni, kdy dopolední teplota už šplhala k pět a dvaceti, se rozhodli vyměnit tradiční koláčovou výslužku za tu netradiční marmeládovou. 


Pálavské meruňkobraní... marmelády s moravským klenotem jsou na světě!

Již celý týden brouzdáme naším nejoblíbenějším krajem, abychom pro vás připravili sladké skleničky s moravským meruňkovým klenotem, kterého je letošní rok opravdu poskromnu. Každé léto se vracíme tam, kde kdysi začala naše společná cesta životem.

I letos jsme si řekli své (osmnácté) ANO na Dívčím hradu nad Pavlovem. Právě odtud je letošní meruňková sklizeň, kterou můžete ochutnat v naší úplně čerstvé várce džemu výběrového extra speciálního. Připravujeme i tolik žádanou meruňkovou s květy levandule, které pocházejí také ze zdejšího kraje - z malebné farmy ve Starovičkách.

Rezervované meruňkové skleničky si můžete vyzvednout od 10.7., kdy se vracíme opět zpátky do Pošumaví. Některé vybrané marmošky si  můžete zakoupit v kavárně CrossCafé na Železné Rudě na Klostermannově náměstí číslo 24. Aktuálně jsou tam borůvkové, malinové, pomerančové, pomerančové s rakytníkem a citronové s Metaxou.

Kavárna CrossCafé železná Ruda kromě dokonale lahodné kávy a spousty svých jedinečných produktů, nabízí k prodeji i některý náš vybraný sortiment.


25.5.2020

Jahodová a rebarborová... letošní první

Dočkali jste se. Od zítřejšího dne budou k mání. Letošní první jahůdky ze zahradnictví od Růženky. Už v neděli mi Růženka hlásila, že si mám přijet. Pro čerstvě trhané, šťavnaté, sladké sytě jahody obřích rozměrů. A že má pro mě překvapení. Čeká ve stodole. Deset kilo rebarbory! V první vlně.

Jahody budou samotné i v kombinaci s revení. První skleničky už mají své majitele. Krátce jsem se zmínila, kam dnes jedu a co si přivezu. Všem volajícím bylo jasné, že jahodovou, letošní první, musí mít přihozenou k objednávce.

Postupně navaříme čerstvé, naskladníme a pošleme echo. Od středy budou jahodové a rebarborové skleničky k dispozici na krámku. 

Naskladněná od zítřejšího dne bude opět oblíbená Hruška s medem - regionální potravina Plzeňského kraje 2019... tu dobře znáte. Děkujeme pěkně za trpělivost a posíláme... s láskou a úctou... však víte.


13.5.2020

Květnová a mrazivá... nezvaná návštěva

Psali jste a ptali jste se. Tak sněhem jsme nezapadali, naštěstí, ale sychravo, chladno a mrazivo je jako v listopadu. V dáli, pod Prenetem, jsou však více než patrné známky sněhové nadílky. Špičák bude určitě pod sněhovou pokrývkou.

Ledoví muži se letos ukázali v plné své síle a zbroji. Ranní teploty nám zde sice klesly na bod mrazu, ale brzké ranní sluneční paprsky se pokusily pozvolna napravovat to, co po sobě studená noc zanechala. Den byl o poznání chladnější, ale sluníčko nám dovolilo na zahradě chvilku pobývat.

Zajímali jste se... osobní návštěvy jsou už možné. Stále ještě v omezeném prostoru a vyhraněném čase. Těšíme se na vás. Pište nebo volejte dopředu, ať si vyladíme termíny a časy a dohodneme hygienické předpoklady. Dezinfekční Anti-covid je připravený u vstupu, ochranné jednorázové rukavice v páde potřeby rovněž. Nu, a my a naše produkty na vás čekáme na místě obvyklém.


Nechte se okouzlit Šumavou...

S postupných uvolňováním restrikcí v dalších oblastech našich běžných životů se pozvolna dostává i na kategorii ubytovacích služeb. Vzhledem k doposud uzavřených hranicím jsou letní dovolené u moře prozatím pasé. Ptáte se na tipy, inspiraci a doporučení, jak zažít opravdovou letní Šumavu. 

Přátelskou a přívětivou atmosféru protkanou dobrodružstvím, poznáváním a relaxem spojeným s kapkou sportovních aktivit. Takovou, která se zapíše do dějin vašich vzpomínek, nezapomenutelnou a laskavou. Co ještě po mnoho dalších let pohladí po duši a listováním stránkami rodinného alba přiživí bohatství zážitků spojených se Šumavou.

Však sami víte, doporučuji vždy jen to, co souzní s mou životní filosofií a osobitým přístupem ke světu okolo sebe. Kdybych bydlela na míle daleko a toužila po dokonalém odpočinku a regeneraci mysli, duše a těla, jela bych právě sem. Do lůna čisté přírody, načerpat novou energii, poznat a zažít Šumavu ve všech jejích tvářích. 

Jsem její součástí od svého narození, prošlou ji mám křížem krážem a přesto pokaždé objevím další kouzelná místa a zákoutí, netknuté masovým turismem. Taková, co na vás dýchnou dávnověkým tajemstvím, pocítíte mravenčení na celém těle a toužíte poznat a pochopit hloubku kousku země, co si vás na chvilku tak podmanila.

Každý den si najdu chvilku na procházku zdejší přírodou. Nedaleký les je tak osvěžující a voňavý, protkaný desítkami stezek. Vždy mi odhalí kousek ze své podmanivé krásy. Ať už v podobě čerstvého přírůstku srnčího mláděte anebo trsů rozkvetlých fialek v mechovém pelíšku.

Apartmány v Nezdicích jsou pravým místem a skvělým výchozím bodem pro toulky Šumavou a Pošumavím. Kromě pohody, komfortu a soukromí jednotlivých ubytovacích jednotek zde na vás čekají i naše sladké Hrušky s medem. Ochutnat můžete Regionální potravinu Plzeňského kraje roku 2019! A z Nezdic není za námi do Pošumaví daleká cesta. 


Sváteční maminkovská... mandarinková

Dnešní nedělní den je věnován všem MAMINKÁM. Ženám, které si tento titul hrdě připisují ke svému jménu. I my z Pošumaví přejeme všem Ženám, jež si mohou užívat pocity mateřství, především LÁSKU. Vzájemnou, oboustrannou, naplněnou, nevyčerpatelnou a stále inspirující se svými dětmi. 

Kdo si u nás za posledních čtrnáct dní zpětně, až do dnešního svátečního dne objednal, nakoupil nebo rezervoval, objevil v zásilce PŘEKVAPENÍ. DÁREK! Skleničku džemu pro radostné chvíle s rodinou. Chvilky strávené společně jsou vzácnou esencí a je třeba o každou pečovat s láskou a vděčností. 

Dnešek jsme oslavili v naší marmeládové kuchyni a připravovali zbrusu novou, čerstvě vařenou marmeládu. Oblíbenou stříbrnou šampionku Mandarinku s hořkou čokoládou. Je opět naskladněná a připravená potěšit chuťové pohárky všem milovníkům kombinace čokolády se sladkou španělskou mandarinkou. 

Neodolali jsme a vyzkoušeli ji... k horkým, domácím, poctivě vyšlehaným a dozlatova vypečeným vaflím. Tip od nás na zítřejší vymazlenou snídani.


2.5.2020

Letošní první... medobraní z našich luk a sadů

Po dlouhém půl roce máme konečně svůj MED z Pošumaví. Trojnásobného zlatého vítěze a hrdého nositele pečetě Med jak má být® jsme vyprodali a spotřebovali už koncem října 2019. Ptali jste se, volali a chtěli ho pod stromeček. Došel, prodal se a schoval do marmeládových skleniček dříve, než jsme předpokládali.

Loňská sezóna byla medově trochu ochuzená, vlivem suchého a téměř beze srážkového léta, se snůška podstatně zmenšila a tak tak pokryla spotřebu všech rezervací, včetně té naší. Medu jsme potřebovali v hojném množství i do naší Regionální potraviny Hrušky s medem

Letos jsme včelstva posílili. Motivovali jsme nás k tomu a my za to moc děkujeme. Na mnoha četné žádosti jsme spustili v předstihu i rezervační formulář. Elektronická brána do našeho medového království se otevřela o měsíc dříve, než jak tomu bylo roky předtím. Chtěli jsme mít jistotu, že se na vás dostane. Chápeme a jsme nadšeni, že vám Med z Pošumaví chutná. 

Postupně začínáme vyřizovat pořadník. Kdo máte rezervaci medu z lučního kvítí a ovocných stromů, obdržíte email během následujících dvou týdnů včetně informace osobního vyzvednutí či zaslání prostřednictvím smluvních přepravních partnerů. Osobní kontakt proběhne dle individuální dohody a za přísných hygienických opatření. Děkujeme pěkně za pochopení.

Jako každý rok, i letos zasíláme sklenici do Výzkumného ústavu včelařského, aby kvalita medu byla opět požehnána úřadem nejvyšším. Zpečetíme ji tak černé na bílém. Však víte a znáte. A my vám za vaši důvěru moc děkujeme.

V naší smluvní tiskárně mají také napilno. Letošní rok jsme přichystali zbrusu nové etikety, jsou již schválené (popsané dle vyhlášky) a během zítřka jdou do tisku. Jakmile budou sklenice kompletní, posíláme je za vámi.


Prvomájová... svěží limetková

Poměrně často se na ní ptáte. Jako na alternativu za naši stříbrnou šampionku CITRONOVOU. Jen lehce proslazenou. Aby převažovala nezaměnitelná chuť a vůně limetek. Každá sklenička je plná dužiny, čerstvě vymačkané limetkové šťávy a tence protkána ručně nakrájenou kůrou. 

Tahle nazelenalá marmeládová kráska obstojí v kuchyni nasladko i naslano. Vyzkoušeli jsme za vás! Jak k lehkému prvomájovému obědu, tak i výživné odpolední svačince. Našlehanému tvarohu s vanilkou dodala šarm a šmrnc a pečenému kuřátku těsně před dopečením vytvořila dokonalou křupavoučkou kůrčičku. 

Svátek práce jsme oslavili pracovně. Marmeládově i medově. Letošní rok máme za sebou první úspěšné medobraní. Všem z vás, kdo máte vytvořené rezervace a jste v pořadníku, pošleme informační email nebo esemesku. Příští týden začneme rozdávat (za přísných hygienických podmínek) a rozesílat. Začínáme také připravovat svatební marmeládové výslužky s obřady od června. Nejžádanější je opět Jahodový džem s pravým francouzským Champagne! 

Po našití tisíce kousků roušek jsme si dali pauzu. Sirupovou. Relaxovali jsme sběrem květů pampelišek. Louka pod lesem během krásných dubnových dnů rozkvetla a vábila k procházkám. Každý výšlap na Želivský vrch jsme obohatili plným košíkem zlatožlutých kvítků a připravili z nich lahodný pampeliškový sirup do letních limonád. Tak až se v průběhu prázdnin stavíte, čeká vás mimo našich sladkých skleniček i bylinkový drink podávaný na ledu. 

Hodně času trávíme na zahradě a sadu péčí o ovocné keře a stromy. Postupně vykvétají do své ušlechtilé krásy a bílého až narůžovělého půvabu. Větvičky se prohýbají pod záplavou květů a slibují hojnou letní úrodu. Věříme, že i letošní rok vám přineseme z naší zahradní pokladnice co nejvíce sladkých klenotů. 


Velikonoční nadílková... dvojitá dávka potěšení

Kdo ji ochutnal ví, o kom je tu řeč. Dvě naprosto odlišné marmošky, dva druhy ovoce, dvojí zpracování a dvojitá dávka sladkého potěšení V JEDNÉ SKLENIČCE. V nabídce není stálicí, vařená je vždy zakázkově, v limitované edici. O to je vzácnější a stojí se na ní fronty. 

Nazvali jsme ji DEN a NOC. Dvě kontrastní barvy, co spolu vytváří jasný den a temnou noc. Východ slunce se prolíná s uvadající nocí a naopak. Červánkově tmavý západ vítá nastupující vládu černo černé tmy.

Dvě zajímavé kombinace chutí, které překvapí svou rozmanitostí a ukáží tak trochu jinou ovocnou dimenzi italské plantáže a české pahorkatiny.

Sladké plody borůvek a jablíček, tak typické pro naši vlast, vyladěné na pozadí pravým italským Proseccem se prolínají s ostrou chutí citronů včetně kůry, hustě prosypané vanilkou, do posledního zrníčka vydlabané z lusku utrženého až na Madagaskaru. 

Marmeládová pomlázka pro všechny, kteří si ji vyžádali, se vydává zítra na cestu Českou poštou. Skleničky vymazlené do posledního detailu!


24.3.2020

Pavlova... sněhové pokušení pro všechny smysly

Mám v záloze několik receptů, které se už dlouhou dobu chystám vyzkoušet. A k nim patří i dort Pavlova. Tak teď, když jsme doma, hezky všichni pohromadě, mám na experimentování více času a příležitostí.

Dezert z našlehaných bílků s cukrem, lehce prosušený, ozdobený šlehačkou, kousky čerstvého ovoce a jedlými květy... každé sousto lehce křupne a rozplyne se na jazyku jako sněhová vločka na teplé dlani. To je luxusní Pavlova!

Mé dceři k dnešním narozeninám. Se vší parádou, svěžestí a noblesou! Ve verzi mini, tak, aby na talíři měl každý z nás kousek svůj. Odpadla tak obava, že při zakrojení do celého dortu stane neštěstí a celé dílo se zbortí.

Dokonce jsem na zahradě pod snad letošním posledním zbytkem sněhu objevila i pár rozkvetlých fialek. Příroda je holt mocná čarodějka!


23.3.2020

Objednávky odesílám Českou poštou dvakrát v týdnu. Vždy v pondělí a ve středu.

Sedmý den za šicím strojem...

Už je ani nepočítám. Jsou jich stovky, co jsou mezi vámi. Každé ráno se probouzím do návrhářské nálady. Módní rouškový salón jede deset hodin denně a je jich stále málo. Zoufale málo. Zatím ještě materiál mám a sil snad také dost. Poctivé praní látek před samotným zpracováváním, mandlování, zažehlování vázacích tkalounů a celá řada dalších úkonů, než pod mýma rukama světlo světa spatří nová rouška. 

Jsem ráda, že se vám líbí, vyhovují a hlavně že plní svou funkci. Opatrnosti však není nikdy dost. Člověk musí být obezřetný, už když vychází z domovních dveří. Dnes jsem odesílala několik stovek roušek, některé zdarma prostřednictvím České pošty, jiné společně s marmoškami v balíku. Pár desítek jsem jich věnovala organizacím, které je nutně potřebují a čekají na ně dlouhatánskou frontu. Pořadník postupně vyřizuji, proškrtávám, rozesílám a zase šiji dál. Pište mi prosím sms, to je nejrychlejší cesta, jak se spojit. Ozvu se vám zpátky, jak jen budu moci. 

Děkuji za důvěru a přeji hooooodně optimismu, radost v srdci a hodně zdraví.


Opravdová Šumavská... jarní pohádka

Dnešní ráno se pozvolna probouzelo do heboučké pokrývky. Včerejší slunečné odpoledne se sedmnácti stupni ani trochu nenaznačilo, že by mohla přes noc přijít sněhová kalamita. Nemohli jsme se vynadívat na naší meruňku, která byla obalená sytě růžovým květem a slibovala hojnou letní úrodu. Louka plná fialek se těšila velké oblibě našich pilných včel.

V sedm hodin jsme naměřili deset centimetrů, o tři hodiny později už dvacet. Idylka prvního jarního dne se rázem rozplynula jako kapky rosy v slunečním svitu. 

Marmošky jsem na chvilku odložila stranou, abych pomohla těm, kteří potřebují v této nelehké situaci podpořit a podat pomocnou ruku (a bohužel i roušku). Jako dobrovolnice šiji pro onkologicky nemocné pacienty, kteří musejí docházet za svými lékaři a navštěvovat nemocnice. A roušek není nikdy dost! Všem přeji spoustu optimismu, radosti z maličkostí a lásky svých nejbližších.            

Děkuji paní Věře, která mi jako projev díků nechala zahrát písničku na Blaníku!                                                                                       


Stříbrná mandarinková s hořkou čokoládou

Citrusové ovoce v kombinaci s čokoládou u nás vede. Je jedničkou nejen v naší domácí kuchyni, ale těší se i obrovské oblibě našich zákazníků. Loňský rok jsem vyzkoušela citron s belgickou čokoládou. Původně jen pro děti, které zbožňují vše, co se okolo kvalitní čokolády jen trochu mihne. Po prvních nadšených ohlasech ze všech stran jsem voňavé citronové kousky v pravé belgické čokoládě vyslala k posouzení do největší světové marmeládové soutěže. Nadšení byli i přísní porotci a udělili jí bronzovou medaili.

Letos jsem na popud svého okolí zkusila mandarinku zkombinovat s hořkou čokoládou s 85 % kakaa. Konzistencí je vláčná a chutí... jak jinak, než mandarinková v záplavě té nejlepší švýcarské čokošky. 

Do Anglie k posouzení zamířila v polovině ledna a o dva měsíce později si odvážela s hrdostí stříbrnou medaili! K mání je ve dvou baleních a dvou velikostech. Noblesní chuť marmelády si zaslouží luxusní balení. Pořídila jsem ji skleněný značkový kabátek Weck a robustní myREX.


10.3.2020

S vůní Karibiku... "Mojito marmeláda"

Loňský rok byla hned pryč, vyprodána během pár dní a přislíbená zase až za rok. Až přijde ten správný čas, vypustíme do světa limitovanou edici právě tohoto pokladu, kterým jsme se inspirovali přímo na Kubě. U zdroje, kde proudem teče kubánský rum, krajina je rozpálená žhavým sluncem, vzduch nasycený směsicí kokosových ořechů, tabákových listů a slaností moře. Večer jako stvořený posedět při západu slunce se sklenkou dokonale vychlazeného Mojita a nechat se unášet rytmem salsy. 

Čas, kdy dozrávají šťavnaté gigantické citrony ze Sorenta, plné šťávy a hutné dužiny. Čas, kdy pozvolna pučí mladé lístky čerstvé máty v naší zimní zahradě a čas, kdy vyhnat vlezlou zimu z Pošumaví a přilákat svěží vánek pravým rumem z Havany.                                                                                   

Pár vzpomínkových snímečků... sněhově bílé pláže, sametově hebký písek a čerstvě chlazený kokosový ořech plný vody! To je první, co se mi vybaví při vzpomínce na Kubu. Je zážitková, inspirativní, plná kontrastů, vlídných a pohostinných obyvatel, předních producentů nejlepších doutníků a rumu ve světě. Také nasycená tóny bubnů a rytmů salsy, cha-cha-chá, mamby a rumby.

Džemové Mojito je připravené v obchůdku. Svěží, lehce nahořklé, plné ručně krájené kůry, ovoněné kubánským rumíkem s s lehounkým nádechem čerstvých mátových lístků. Však si také zasloužilo úctyhodné 4. místo ve světovém mistrovství originálních marmelád.


Ryze ženská záležitost... 

Pomeranč s růžovým portským 

Chtěla jsem něco EXTRA fajnovýho a noblesního, co by připomínalo svěžest léta a vzpomínky na prázdniny u moře a také přineslo trochu tepla do vyfoukaných dnů poslední doby. NĚCO, čím bych překvapila (nejen) své kámošky k MDŽ. 

Osmý březen byl pro nás doma vždycky svátkem. Už od dob své povinné školní docházky jsem mamince a babičce pokaždé vyráběla nějaké překvápko, které by jim po zbytek roku připomínalo právě ten jeden březnový den, který patřil jen a jen jim.

Tradici, ve které pokračujeme i o mnoho let později, jsme zavedly i v naší manufaktuře. Speciálně pro tuto příležitost jsme připravily edici vskutku speciální, co dokáže překvapit chutí, naladit pohodou, potěšit smysly a vykouzlit úsměv na každé tváři.

Citrusy z krajin věčného slunce jsme spojili s kapkou svěžího, barvou růžového, portského, lehkého a elegantního nápoje s pulzujícími letními ovocnými tóny a lahodnou chutí čerstvých třešní a bobulovin. Kombinace, co na svět přišla docela nedávnou živou vzpomínkou.

Ta se ukotvila v jednom horkém srpnovém dni, kdy žhavé paprsky probodávaly nekonečnou písčitou pláž i skalní útesy nad ní a v plážovém baru se podávalo osvěžující vychlazené portské s obřími ledovými kostkami.

V každé skleničce jsou schované ručně zpravované pomeranče v bio kvalitě, kapka portského a kousek příběhu portugalského Algarve. 

PS: dopisuji text a zvoní telefon. "První marmeláda v životě, ze které jsem si sedl na zadek" zazní na druhém konci pomyslného sluchátka. A kterou jsme měl? "Borůvky s tou...... bylinkou...." Levandulí? reaguji pohotově. "Jo, to je ona!" 

To jsou přesně momenty, kdy si uvědomuji, že naše rukodělná tvorba má hlubší smysl i pro ostatní a předává emoce dál do světa. Děkujeme! Vážíme si všech reakcí, podnětů i slov, mířených přímo a přesně do naších srdcí.


24.2.2020

Borůvkovou doporučuje: ČESKÝ SYSTÉM KVALITY SLUŽEB, moderátor Karel Kašák a celý výjezdový natáčecí tým TV NOVA.

"Qéčková" borůvková...

Vypadají jako skvostné černé perly a chutnají a voní Šumavou. Lesní borůvky, za rána trhané a rosou zkrápěné, sbírané jedna po druhé ručně z keříčků mezi mechem a kapradím. Mokré nohy, bolavá záda a ruce černé jako uhel... to vše zkrátka a dobře  k této nimravé práci patří. Protože výsledek fakt stojí za to! Když se schovají do sladkých skleniček a později otevřou k domácí palačince, není nad větší pochoutku z našeho oboru.

Ti, co znají naší "borůvkovou", ví, že se v každé skleničce ukrývají celé kousky borůvek. Z naší manufaktury nevyjde žádný rozmixovaný mišmaš, cukr obarvený ovocem a ochucený kyselinami. Naše "borůvková" je opravdu BORŮVKOVÁ.

Je zkrátka a dobře "Qéčková", koštovaná zástupci úřadu Českého systému kvality služeb, oceněná a vyprodaná do poslední skleničky. 

Získat certifikát kvality "Q" je pro nás velká čest a pocta. Byl vůbec PRVNÍ, ze všech dalších našich ocenění, a právem. Jsme hrdí na to, že můžeme předávat skrze naše výrobky a služby s nimi spojené zákazníkům to nejlepší z nás a z Pošumaví. Jednoduše KVALITU na všech úrovních. 

Jsme také PRVNÍ ZÁSTUPCI vůbec, kteří jsou v kategorii výrobců marmelád a džemů umístěni na dlouhém seznamu ostatních certifikovaných organizací.


17.2.2020

Strávit pracovní den s Karlem je po všech stránkách obohacující zážitek. Kája je nejen profesionálním moderátorem, ale především člověkem s velkým zájmem učit se cokoliv nového, překypujícím živelnou energií, přirozeným šarmem a smyslem pro humor.

Televizní z Pošumaví... 

Pomerančová s jablíčky a rozinkami macerovanými v hruškovici

Tak a je v nabídce! Zážitková, originální a narozeninová. Vařená v den, kdy TV NOVA slavila své 26. výročí vysílání. Je nám ctí představit úplně novou kolekci, na které se podíleli zlaté české ručičky naší manufaktury, moderátora Káji Kašáka a celého Nováckého natáčecího týmu, včetně zástupkyně Českého systému kvality služeb.

Kombinace vymyšlená speciálně pro tuto slavnostní příležitost. 

Voňavá jablíčka z našeho sadu, kousek prosluněné Itálie zastoupené pomeranči, sušené nesířené rozinky Sultánky, které se několik dní máchali v zlaté moravské hruškovici, a také vášeň s nadšením, poctivá rukodělná lopota a radost ze sladěné spolupráce. To a mnohem více je k ochutnání ve skleničkách dvojí velikosti a tvaru. Malé soudečkové, elegantní pro decentní ochutnávku a robustní myREXky v dárkovém balení.

Střípky z natáčení jsou prozatím ve střižně, vylaďují se zvukově i obrazově. Snad jen nakousnu, že k vidění bude i naše malebná část Pošumaví z výšky!


11.2.2020

Plážová... pomerančová od moře

Naši vlast pustoší silné větry, stromy se lámou, prudký déšť bičuje únorovou krajinu a my jsme na míle daleko v teplých krajích, kde sluníčko od rána do večera prohřívá bílé pláže omývané azurově zbarveným mořem. Utekli jsme před sychravým počasím připomenout si léto. Posbírat po světě kapku inspirace, nejen té marmeládové, a předat ji skrze sladké skleničky na váš stůl.

Nová pomerančová je provoněná orientem! Směsice koření dodává ručně krájeným pomerančům včetně kůry aroma připomínající vůni východních kultur. Pravá pochoutka do studených českých rán, kdy mráz maluje na skla oken obdivuhodné příběhy a v kamnech praskají špalíčky buku. To jsou ty chvíle, kdy je třeba doplnit energii a prohřát zkřehlý organismus.

Skořice, zázvor, kardamom, hřebíček, nové koření a muškátový ořech dodávají citrusovému ovoci korunu vskutku královskou.


Citronová Metaxová

Lehounce nahořklá, doslazená tak akorát, aby vynikla přirozená chuť citronů, vyladěná řeckým destilátem, sedm let zrajícím v  sudech z limousinského dubu. Sedmihvězdičkové Metaxe propůjčují aromatický charakter ušlechtilá muškátová vína z egejských ostrovů Samos a Limnos a tajná směsice bylinek.

K citronům dokonale sedne. Recepturu jsem vyzkoušela loňský rok na ostrově Kréta. Čerstvé citrony, ručně trhané na vyhřátém svahu krétských plání, rovnou zpracované a vyladěné destilátem, ukryté v podobě marmelády do skleniček šly na dračku. Ostrované byli nadšení. A já také. 

Ta letošní je z citronů italských, bez chemického ošetření (jak také jinak!), s kapkou 7* Metaxy, v kategorii méně sladké. Na jedno sto gramů výrobku je použito sto deset gramů celých citronů, včetně kůry.

Doporučujeme ke zrajícím sýrům anebo k dozlatova grilovanému kousku masíčka.

A něco navíc: je hrdou nositelkou BRONZOVÉ medaile ze světové soutěže The World´s Original Marmalade Awards.


Nový rok jsme začali svatebně...

Nový rok, nové začátky, nová dekáda, nová inspirace a hlavně nová chuť tvořit. Máme pro vás dvanáct novinek. Fakt vymazlených. Prozatím jsou internetovým stránkám skryty, ale ti, kdo k nám zavítají, si je mohou rovnou odnést s sebou. Napovím snad jen tolik, že jsou všechny citrusové. Slaďoučké, plné šťávy, dužiny a měkkoučké kůry. 

Veletržní návštěvníci měli možnost je ochutnat a zakoupit na největším svatebním veletrhu na Jihu Čech, jehož jsme byli součástí. Tímto děkujeme báječným pořadatelkám Markétě a Pavle za vřelé pozvání a věříme, že jsme svou účastí mohli alespoň trochu přispět ke slavnostní atmosféře točící se kolem natěšených nevěst a jejich drahých netrpělivých poloviček.

Nahlédněte koutkem oka do naší svatební galerie a přičichněte alespoň takto na dálku ke sladké atmosféře provoněné vším, co k pořádné veselce patří.

Právě připravujeme jednu zimní... výslužky a jmenovky na svatební tabuli. Moderní, netradiční a plné překvapení. Na přání: čokoládová mandarinka, voňavá svěží Klementinkou a vláčná čokoládou, cukrfree se 75 % kakaa.


Historické deníky marmeládové říše

(NE)OBYČEJNÉ OKAMŽIKY ROKU 2019

(NE)OBYČEJNÉ OKAMŽIKY ROKU 2018