Inspirace z Pošumaví

Stáhněte si aktuální nabídku našich sladkých skleniček. Získáte ucelený přehled toho nejlepšího ovoce, které jsme pro vás nasbírali v lesích, hájích, naší zahradě i sadu, přivezli z dalekých prosluněných plantáží a z něho pak navařili marmelády a džemy.

Čtěte pravidelnou dávku inspirace z Pošumaví. Dozvíte se nejnovější a nejžhavější aktuality z dění v naší dílně, zahradě a přírodě pod vrchem Želiv. Neunikne vám žádná informace o čerstvě navařených edicích sladkých skleniček, ani to, kam se chystáme a co pro vás právě tvoříme.


Pokračujte ve četní NÍŽE >>>

Marmeláda s duší Pošumaví a její příběhy (ne)obyčejného života


24.3.2020

Pavlova... sněhové pokušení pro všechny smysly

Mám v záloze několik receptů, které se už dlouhou dobu chystám vyzkoušet. A k nim patří i dort Pavlova. Tak teď, když jsme doma, hezky všichni pohromadě, mám na experimentování více času a příležitostí.

Dezert z našlehaných bílků s cukrem, lehce prosušený, ozdobený šlehačkou, kousky čerstvého ovoce a jedlými květy... každé sousto lehce křupne a rozplyne se na jazyku jako sněhová vločka na teplé dlani. To je luxusní Pavlova!

Mé dceři k dnešním narozeninám. Se vší parádou, svěžestí a noblesou! Ve verzi mini, tak, aby na talíři měl každý z nás kousek svůj. Odpadla tak obava, že při zakrojení do celého dortu stane neštěstí a celé dílo se zbortí.

Dokonce jsem na zahradě pod snad letošním posledním zbytkem sněhu objevila i pár rozkvetlých fialek. Příroda je holt mocná čarodějka!


23.3.2020

Objednávky odesílám Českou poštou dvakrát v týdnu. Vždy v pondělí a ve středu.

Sedmý den za šicím strojem...

Už je ani nepočítám. Jsou jich stovky, co jsou mezi vámi. Každé ráno se probouzím do návrhářské nálady. Módní rouškový salón jede deset hodin denně a je jich stále málo. Zoufale málo. Zatím ještě materiál mám a sil snad také dost. Poctivé praní látek před samotným zpracováváním, mandlování, zažehlování vázacích tkalounů a celá řada dalších úkonů, než pod mýma rukama světlo světa spatří nová rouška. 

Jsem ráda, že se vám líbí, vyhovují a hlavně že plní svou funkci. Opatrnosti však není nikdy dost. Člověk musí být obezřetný, už když vychází z domovních dveří. Dnes jsem odesílala několik stovek roušek, některé zdarma prostřednictvím České pošty, jiné společně s marmoškami v balíku. Pár desítek jsem jich věnovala organizacím, které je nutně potřebují a čekají na ně dlouhatánskou frontu. Pořadník postupně vyřizuji, proškrtávám, rozesílám a zase šiji dál. Pište mi prosím sms, to je nejrychlejší cesta, jak se spojit. Ozvu se vám zpátky, jak jen budu moci. 

Děkuji za důvěru a přeji hooooodně optimismu, radost v srdci a hodně zdraví.


Opravdová Šumavská... jarní pohádka

Dnešní ráno se pozvolna probouzelo do heboučké pokrývky. Včerejší slunečné odpoledne se sedmnácti stupni ani trochu nenaznačilo, že by mohla přes noc přijít sněhová kalamita. Nemohli jsme se vynadívat na naší meruňku, která byla obalená sytě růžovým květem a slibovala hojnou letní úrodu. Louka plná fialek se těšila velké oblibě našich pilných včel.

V sedm hodin jsme naměřili deset centimetrů, o tři hodiny později už dvacet. Idylka prvního jarního dne se rázem rozplynula jako kapky rosy v slunečním svitu. 

Marmošky jsem na chvilku odložila stranou, abych pomohla těm, kteří potřebují v této nelehké situaci podpořit a podat pomocnou ruku (a bohužel i roušku). Jako dobrovolnice šiji pro onkologicky nemocné pacienty, kteří musejí docházet za svými lékaři a navštěvovat nemocnice. A roušek není nikdy dost! Všem přeji spoustu optimismu, radosti z maličkostí a lásky svých nejbližších.            

Děkuji paní Věře, která mi jako projev díků nechala zahrát písničku na Blaníku!                                                                                       


Stříbrná mandarinková s hořkou čokoládou

Citrusové ovoce v kombinaci s čokoládou u nás vede. Je jedničkou nejen v naší domácí kuchyni, ale těší se i obrovské oblibě našich zákazníků. Loňský rok jsem vyzkoušela citron s belgickou čokoládou. Původně jen pro děti, které zbožňují vše, co se okolo kvalitní čokolády jen trochu mihne. Po prvních nadšených ohlasech ze všech stran jsem voňavé citronové kousky v pravé belgické čokoládě vyslala k posouzení do největší světové marmeládové soutěže. Nadšení byli i přísní porotci a udělili jí bronzovou medaili.

Letos jsem na popud svého okolí zkusila mandarinku zkombinovat s hořkou čokoládou s 85 % kakaa. Konzistencí je vláčná a chutí... jak jinak, než mandarinková v záplavě té nejlepší švýcarské čokošky. 

Do Anglie k posouzení zamířila v polovině ledna a o dva měsíce později si odvážela s hrdostí stříbrnou medaili! K mání je ve dvou baleních a dvou velikostech. Noblesní chuť marmelády si zaslouží luxusní balení. Pořídila jsem ji skleněný značkový kabátek Weck a robustní myREX.


10.3.2020

S vůní Karibiku... "Mojito marmeláda"

Loňský rok byla hned pryč, vyprodána během pár dní a přislíbená zase až za rok. Až přijde ten správný čas, vypustíme do světa limitovanou edici právě tohoto pokladu, kterým jsme se inspirovali přímo na Kubě. U zdroje, kde proudem teče kubánský rum, krajina je rozpálená žhavým sluncem, vzduch nasycený směsicí kokosových ořechů, tabákových listů a slaností moře. Večer jako stvořený posedět při západu slunce se sklenkou dokonale vychlazeného Mojita a nechat se unášet rytmem salsy. 

Čas, kdy dozrávají šťavnaté gigantické citrony ze Sorenta, plné šťávy a hutné dužiny. Čas, kdy pozvolna pučí mladé lístky čerstvé máty v naší zimní zahradě a čas, kdy vyhnat vlezlou zimu z Pošumaví a přilákat svěží vánek pravým rumem z Havany.                                                                                   

Pár vzpomínkových snímečků... sněhově bílé pláže, sametově hebký písek a čerstvě chlazený kokosový ořech plný vody! To je první, co se mi vybaví při vzpomínce na Kubu. Je zážitková, inspirativní, plná kontrastů, vlídných a pohostinných obyvatel, předních producentů nejlepších doutníků a rumu ve světě. Také nasycená tóny bubnů a rytmů salsy, cha-cha-chá, mamby a rumby.

Džemové Mojito je připravené v obchůdku. Svěží, lehce nahořklé, plné ručně krájené kůry, ovoněné kubánským rumíkem s s lehounkým nádechem čerstvých mátových lístků. Však si také zasloužilo úctyhodné 4. místo ve světovém mistrovství originálních marmelád.


Ryze ženská záležitost... 

Pomeranč s růžovým portským 

Chtěla jsem něco EXTRA fajnovýho a noblesního, co by připomínalo svěžest léta a vzpomínky na prázdniny u moře a také přineslo trochu tepla do vyfoukaných dnů poslední doby. NĚCO, čím bych překvapila (nejen) své kámošky k MDŽ. 

Osmý březen byl pro nás doma vždycky svátkem. Už od dob své povinné školní docházky jsem mamince a babičce pokaždé vyráběla nějaké překvápko, které by jim po zbytek roku připomínalo právě ten jeden březnový den, který patřil jen a jen jim.

Tradici, ve které pokračujeme i o mnoho let později, jsme zavedly i v naší manufaktuře. Speciálně pro tuto příležitost jsme připravily edici vskutku speciální, co dokáže překvapit chutí, naladit pohodou, potěšit smysly a vykouzlit úsměv na každé tváři.

Citrusy z krajin věčného slunce jsme spojili s kapkou svěžího, barvou růžového, portského, lehkého a elegantního nápoje s pulzujícími letními ovocnými tóny a lahodnou chutí čerstvých třešní a bobulovin. Kombinace, co na svět přišla docela nedávnou živou vzpomínkou.

Ta se ukotvila v jednom horkém srpnovém dni, kdy žhavé paprsky probodávaly nekonečnou písčitou pláž i skalní útesy nad ní a v plážovém baru se podávalo osvěžující vychlazené portské s obřími ledovými kostkami.

V každé skleničce jsou schované ručně zpravované pomeranče v bio kvalitě, kapka portského a kousek příběhu portugalského Algarve. 

PS: dopisuji text a zvoní telefon. "První marmeláda v životě, ze které jsem si sedl na zadek" zazní na druhém konci pomyslného sluchátka. A kterou jsme měl? "Borůvky s tou...... bylinkou...." Levandulí? reaguji pohotově. "Jo, to je ona!" 

To jsou přesně momenty, kdy si uvědomuji, že naše rukodělná tvorba má hlubší smysl i pro ostatní a předává emoce dál do světa. Děkujeme! Vážíme si všech reakcí, podnětů i slov, mířených přímo a přesně do naších srdcí.


24.2.2020

Borůvkovou doporučuje: ČESKÝ SYSTÉM KVALITY SLUŽEB, moderátor Karel Kašák a celý výjezdový natáčecí tým TV NOVA.

"Qéčková" borůvková...

Vypadají jako skvostné černé perly a chutnají a voní Šumavou. Lesní borůvky, za rána trhané a rosou zkrápěné, sbírané jedna po druhé ručně z keříčků mezi mechem a kapradím. Mokré nohy, bolavá záda a ruce černé jako uhel... to vše zkrátka a dobře  k této nimravé práci patří. Protože výsledek fakt stojí za to! Když se schovají do sladkých skleniček a později otevřou k domácí palačince, není nad větší pochoutku z našeho oboru.

Ti, co znají naší "borůvkovou", ví, že se v každé skleničce ukrývají celé kousky borůvek. Z naší manufaktury nevyjde žádný rozmixovaný mišmaš, cukr obarvený ovocem a ochucený kyselinami. Naše "borůvková" je opravdu BORŮVKOVÁ.

Je zkrátka a dobře "Qéčková", koštovaná zástupci úřadu Českého systému kvality služeb, oceněná a vyprodaná do poslední skleničky. 

Získat certifikát kvality "Q" je pro nás velká čest a pocta. Byl vůbec PRVNÍ, ze všech dalších našich ocenění, a právem. Jsme hrdí na to, že můžeme předávat skrze naše výrobky a služby s nimi spojené zákazníkům to nejlepší z nás a z Pošumaví. Jednoduše KVALITU na všech úrovních. 

Jsme také PRVNÍ ZÁSTUPCI vůbec, kteří jsou v kategorii výrobců marmelád a džemů umístěni na dlouhém seznamu ostatních certifikovaných organizací.


17.2.2020

Strávit pracovní den s Karlem je po všech stránkách obohacující zážitek. Kája je nejen profesionálním moderátorem, ale především člověkem s velkým zájmem učit se cokoliv nového, překypujícím živelnou energií, přirozeným šarmem a smyslem pro humor.

Televizní z Pošumaví... 

Pomerančová s jablíčky a rozinkami macerovanými v hruškovici

Tak a je v nabídce! Zážitková, originální a narozeninová. Vařená v den, kdy TV NOVA slavila své 26. výročí vysílání. Je nám ctí představit úplně novou kolekci, na které se podíleli zlaté české ručičky naší manufaktury, moderátora Káji Kašáka a celého Nováckého natáčecího týmu, včetně zástupkyně Českého systému kvality služeb.

Kombinace vymyšlená speciálně pro tuto slavnostní příležitost. 

Voňavá jablíčka z našeho sadu, kousek prosluněné Itálie zastoupené pomeranči, sušené nesířené rozinky Sultánky, které se několik dní máchali v zlaté moravské hruškovici, a také vášeň s nadšením, poctivá rukodělná lopota a radost ze sladěné spolupráce. To a mnohem více je k ochutnání ve skleničkách dvojí velikosti a tvaru. Malé soudečkové, elegantní pro decentní ochutnávku a robustní myREXky v dárkovém balení.

Střípky z natáčení jsou prozatím ve střižně, vylaďují se zvukově i obrazově. Snad jen nakousnu, že k vidění bude i naše malebná část Pošumaví z výšky!


11.2.2020

Plážová... pomerančová od moře

Naši vlast pustoší silné větry, stromy se lámou, prudký déšť bičuje únorovou krajinu a my jsme na míle daleko v teplých krajích, kde sluníčko od rána do večera prohřívá bílé pláže omývané azurově zbarveným mořem. Utekli jsme před sychravým počasím připomenout si léto. Posbírat po světě kapku inspirace, nejen té marmeládové, a předat ji skrze sladké skleničky na váš stůl.

Nová pomerančová je provoněná orientem! Směsice koření dodává ručně krájeným pomerančům včetně kůry aroma připomínající vůni východních kultur. Pravá pochoutka do studených českých rán, kdy mráz maluje na skla oken obdivuhodné příběhy a v kamnech praskají špalíčky buku. To jsou ty chvíle, kdy je třeba doplnit energii a prohřát zkřehlý organismus.

Skořice, zázvor, kardamom, hřebíček, nové koření a muškátový ořech dodávají citrusovému ovoci korunu vskutku královskou.


Citronová Metaxová

Lehounce nahořklá, doslazená tak akorát, aby vynikla přirozená chuť citronů, vyladěná řeckým destilátem, sedm let zrajícím v  sudech z limousinského dubu. Sedmihvězdičkové Metaxe propůjčují aromatický charakter ušlechtilá muškátová vína z egejských ostrovů Samos a Limnos a tajná směsice bylinek.

K citronům dokonale sedne. Recepturu jsem vyzkoušela loňský rok na ostrově Kréta. Čerstvé citrony, ručně trhané na vyhřátém svahu krétských plání, rovnou zpracované a vyladěné destilátem, ukryté v podobě marmelády do skleniček šly na dračku. Ostrované byli nadšení. A já také. 

Ta letošní je z citronů italských, bez chemického ošetření (jak také jinak!), s kapkou 7* Metaxy, v kategorii méně sladké. Na jedno sto gramů výrobku je použito sto deset gramů celých citronů, včetně kůry.

Doporučujeme ke zrajícím sýrům anebo k dozlatova grilovanému kousku masíčka.

A něco navíc: je hrdou nositelkou BRONZOVÉ medaile ze světové soutěže The World´s Original Marmalade Awards.


Nový rok jsme začali svatebně...

Nový rok, nové začátky, nová dekáda, nová inspirace a hlavně nová chuť tvořit. Máme pro vás dvanáct novinek. Fakt vymazlených. Prozatím jsou internetovým stránkám skryty, ale ti, kdo k nám zavítají, si je mohou rovnou odnést s sebou. Napovím snad jen tolik, že jsou všechny citrusové. Slaďoučké, plné šťávy, dužiny a měkkoučké kůry. 

Veletržní návštěvníci měli možnost je ochutnat a zakoupit na největším svatebním veletrhu na Jihu Čech, jehož jsme byli součástí. Tímto děkujeme báječným pořadatelkám Markétě a Pavle za vřelé pozvání a věříme, že jsme svou účastí mohli alespoň trochu přispět ke slavnostní atmosféře točící se kolem natěšených nevěst a jejich drahých netrpělivých poloviček.

Nahlédněte koutkem oka do naší svatební galerie a přičichněte alespoň takto na dálku ke sladké atmosféře provoněné vším, co k pořádné veselce patří.

Právě připravujeme jednu zimní... výslužky a jmenovky na svatební tabuli. Moderní, netradiční a plné překvapení. Na přání: čokoládová mandarinka, voňavá svěží Klementinkou a vláčná čokoládou, cukrfree se 75 % kakaa.


Historické deníky marmeládové říše

(NE)OBYČEJNÉ OKAMŽIKY ROKU 2019

(NE)OBYČEJNÉ OKAMŽIKY ROKU 2018